Nauka
46

Kreševo: Završen 11. Sajam kristala, minerala, poludragog i dragog kamenja

Klix.ba
Ovog vikenda je u prostorijama Osnovne škole "Dr. Boris Ćorić“ održan još jedan, 11. po redu Sajam kristala, minerala, fosila, poludragog i dragog kamenja. Na Sajmu je ove godine sudjelovalo četrdesetak izlagača iz većeg broja država, a priređene su i dvije izložbe.

"Oba dana Sajam je bio odlično posjećen, a među posjetiteljima su bili i učenici petnaestak škola iz cijele BiH. U subotu uvečer je u restoranu "Ribnjak" priređena zabava za izlagače i goste", naveli su organizatori.

U sklopu Sajma je, uz suorganizaciju Općine Kreševo, održan i naučni skup o istraživaču Dragutinu Lermanu pod nazivom "„Dragutin Lerman između snova i stvarnosti“, na kojem su izlaganja imali povijesničari, etnolozi, etnografi, geolozi i drugi naučnici iz BiH i Hrvatske.

Između izlaganja prikazan je dokumentarnni film Lawrencea Kiirua "Sjećanje na Dragutina Lermana“, snimljen 1987. godine. Sudionici skupa su u nedjelju, zajedno sa općinskim načelnikom Radojem Vidovićem, položili cvijeće na Lermanov grob u kreševskom groblju Ogradje, a posjetili su i muzej Franjevačkog samostana te kuću u kojoj je Lerman proveo posljednjih sedam godina života, u kojoj se, u tavanskim prostorijama, još uvijek nalaze neke njegove lične stvari.

Dragutin Lerman (Požega, Hrvatska, 1863.) sudionik je istraživačke ekspedicije belgijskog kralja Leopolda II. u Africi, kasnije i belgijski konzul u Kongu. Potkraj života, godine 1911., došao je u Kreševo istraživati rudna bogatstva. Tu je i umro te je pokopan 1918. godine.