Sarajevska "štrafta"
43

Korzo je imao svoj red: Kako je ranije izgledalo šetanje glavnom ulicom u Sarajevu

V. K.
Sarajevska glavna ulica u dva različita perioda (Foto: Klix.ba/Historijski arhiv Sarajevo)
Sarajevska glavna ulica u dva različita perioda (Foto: Klix.ba/Historijski arhiv Sarajevo)
Iako je danas šetanje glavnom gradskom ulicom, ali i drugim dijelovima Sarajeva nešto na što se i ne obraća velika pažnja, popularna šetališta odnosno korzo ranije su imali potpuno drugačiju svrhu.

Historijski arhiv Sarajeva objavio je isječak iz sarajevskog Oslobođenja iz 28. jula 1957. godine gdje se upravo govorilo o tome zašto građani šetaju glavnom ulicom.

Sarajevska "štrafta" tada se nalazila, baš kao i danas, u ulici Maršala Tita, a novinari su okupljenim građanima postavili jednostavno pitanje "Zašto šetate korzom".

Odgovori su bili vrlo zanimljivi i na određeni način oslikavaju jedno drugo vrijeme koje iz današnje perspektive djeluje kao potpuno drugi univerzum.

"Šetanje korzom je besplatno, a za nas studente to je veliki plus. Osim toga, preko dana učim i navečer treba malo 'izvjetriti' mozak i to se, čini mi se, najbolje može na korzu. Mislim da korzo nije gubljenje vremena, jer ga navečer imam na pretek i prosto ne znam gdje da ga izgubim, naročito sada kada je u bioskopu toplo, a nema ni pozorišnih predstava. Zimi je ipak drukčije", rekao je novinarima student ekonomije Taib Halimić.

Student medicine Bobo Čagalj također je imao razloga zašto izlazi na korzo.

"Mislim da mi svi šetamo po jednoj ustaljenoj navici. Čovjek izađe i ne misleći dalje na korzo, nađe društvo, uđe u 'začaran krug' i šeta", rekao je.

Student Petar Kaluđerčić kratko je odgovorio da je na korzu prije svega zbog upoznavanja.

"S kojom god sam se djevojkom do sada upoznao bilo je to na korzu. Zato mislim da šetanje korzom nije gubljenje vremena, nego da je čak i korisno", poručio je.

Naročito su interesantni bili i odgovori dvije učenice Srednje ekonomske škole.

"Ja ne dolazim tako često na korzo jer me tata vrlo rijetko pusti da izađem. Obično me pusti na jedan sat i to vrijeme iskoristim da dođem na korzo, da se nađem s drugaricama i da malo prošetam. Uostalom, za jedan sat se nigdje i ne može otići nego samo na korzo", rekla je jedna učenica.

Druga, ipak, ističe kako svog dečka često nagovara da idu na korzo.

"Ja mnogo volim da šetam korzom ni sama ne znam zašto. Volim da vidim mnogo svijeta i da se nađem sa drugaricama. Dečko mi sad nije ovdje pa vrlo često šetam, a kad je on ovdje onda šetamo drugim ulicama. Nekad ga ipak nagovorim da makar jednom prođemo korzom", naglasila je.

Na kraju ankete, novinari su naglasili kako su pronašli i jednu "bijelu vranu", odnosno učenika kojem šetanje korzom i nije mnogo zanimljivo.

"Ja ne volim korzo, jer mi je dosadno šetati u onom sporom i monotonom redu. Ovdje se nađem s drugovima, sjedimo i razgovaramo i tako nam prođe vrijeme", učenik IV gimnazije Sejdo Saradžić.