Zanimljivosti
23

Kalifornija ne želi pomjerati vrijeme

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Države Evrope i Sjeverne Amerike, uključujući i savezne države SAD-a, tokom jedne godine dva puta koriguju lokalno vrijeme – na jesen jedan sat unazad, a na proljeće jedan sat unaprijed.

Riječ je o ljetnom vremenu koje se kreira dodavanjem 60 minuta na zimsko, odnosno regularno računanje vremena.

Ipak, savezna država California želi napustiti ovo univerzalno pravilo za koje pojedini zakonodavci tvrde da ne služi svrsi te da čak izaziva više štete nego koristi.

Ukoliko se predloženi zakon usvoji, California će se pridružiti Havajima i Arizoni koji su već napustili korigovanje zimskog, odnosno ljetnog vremena. Zakon koji je regulisano pomjeranje sata u Californiji usvojen je nedugo nakon Drugog svjetskog rata, 1949. godine.

"Čuo sam mnogo pritužbi od naših starijih sugrađana na koje ovaj način mjerenja vremena utječe izuzetno loše", rekao je Kansen Chu, član kalifornijske skupštine.

Zagovornici pomjeranja vremena tvrde da je ono korisno zbog navodne uštede energije, ali pojedina istraživanja nude rezultate koji nagovještavaju upravo suprotan efekat. Protivnici ljetnog vremena tvrde da pomjeranje vremena loše utječe na osobe sa srčanim problemima, te da statistike kažu kako pomjeranje vremena izaziva povećanje saobraćajnih nesreća, te probleme u organizaciji posla i transporta.