Slavni i veličanstveni
0

Kako su nastali vodopadi na Nijagari

Sarajevo-x.com
Fascinantni vodopadi na rijeci Nijagari razdvajaju Kanadu od američke savezne države New York. Sastoje se od tri odvojena vodopada koji nisu puno visoki, ali su prilično široki.

Ime Nijagara znači 'voda koja grmi', a dali su joj ga Indijanci. Vodopadi na ovoj rijeci nastali su prije 12.500 godina, krajem posljednjeg ledenog doba i to topljenjem glečera. Tako je voda iz jezera Iri potekla prema sjeveru i oblikovala današnje jezero Ontario, čije dno se nalazi oko 100 metara ispod površine vode.

Prvobitno je greben preko kojeg se voda obrušavala bio oko 11 kilometara sjevernije, gdje se danas nalazi Kvinston, ali tokom vjekova se ivica pomjerila uslijed erozivnog djelovanja vode. Kako se pomjera oko 1,2 metra godišnje, za nekih 25.000 godina će stići do jezera Iri.

Sa oko 168.000 kubnih metara vode u minuti, vodopadi na Nijagari su jedni od najmoćnijih i najpoznatijih vodopada u svijetu. Tu voda nikada ne prestaje teći, pa iako se nekada stvarao tzv. ledeni most, od jedne obale do druge, voda je ispod njega nastavljala teći i na niskim temperaturama.

Od jezera Iri rijeka Nijagara mirno teče nekih 56 kilometara, ali u blizini jezera Ontarija prelazi u brzake koji užurbano jure prema kataraktu u magli vodene prašine. Zatim slijedi veličanstven pad od oko 55 metara u kojem se voda gromoglasno strmoglavljuje u ponor bez dna.

Nacionalni park Nijagara najstariji je američki nacionalni park. U njemu se nalazi i spomenik podignut Nikoli Tesli jer se najveći dio njegovih otkrića veže uz to mjesto.