Brazil
0

Kajakaš preživio skok sa 40 m visokog vodopada

Sarajevo-x.com
Umjesto da stane sa strane i uživa u pogledu na vodopad, Pedro Olivia nije mogao odoljeti i usudio se na potez ravan ludilu. Riskirao je vlastiti život spustivši se kajakom niz 40 metara visok vodopad Salto Bello u središnjem dijelu Brazila.

Padao je ravno 2,95 sekundi brzinom od oko 110 kilometara na sat, prije nego je zaronio u vodu. Ovim potezom postavio je novi svjetski rekord kad su u pitanju padovi niz vodopad.

Dvadesetšestogodišnjak je protekle četiri godine proveo tražeći u svojoj zemlji savršenu lokaciju sa koje će se vinuti. Njegov posljednji rekord iznosio je 32 metra.

"Ovo je priča koju ću pričati cijeli svoj život", rekao je. "Sve skupa, proveo sam 13 godina razvijajući svoje kajakaške vještine, tražeći brazilske rijeke za najspektakularniju brzinu i pad."

Pedro je svoj veliki uspjeh postigao 4. marta, piše Daily Mail. Niz vodopad Salto Bello na rijeci Rio Sacre u svakoj sekundi spusti se 5.000 kubika kristalno čiste vode.

"Pad je djelovao kao vječno ubrzavanje i čekanje na veliko uranjanje u bazen koji je ispod", objašnjavao je Olivia koji se nakon prvih 13 metara počeo rotirati u poziciju gdje mu je glava bila prema dole. Ipak, na kraju je sve bilo uredu.

Pedro je preživio zahvaljujući pogodnim strujama koje su se stvorile na dnu vodopada i koje su mu ublažile pad u vodu, objasnio je član njegovog tima.