Firma bankrotirala
21

James Cameron pokrenuo tajnu misiju spašavanja blaga sa Titanica

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Režiser filma "Titanic" James Cameron pokrenuo je tajnu spasilačku misiju vrijednu 19 miliona dolara kako bi spasio blago sa potonulog broda i donio ga u Veliku Britaniju.

Cameron se udružio sa dr. Robertom Ballardom koji je otkrio palubu potonulog Titanica zajedno sa Nacionalnim pomorskim muzejom u Greenwitchu i Geografskim društvom Royal kako bi vratili 5.500 predmeta u Belfast gdje je Titanic izgrađen.

Plan je otkriven na sudu u Virginiji prošle srijede kada je firma RMS Titanic Inc koja posjeduje ekskluzivna vlasnička prava na sve s broda proglasila bankrot.

Brod je potonuo u aprilu 1912. godine. Više od 1.500 od 2.2245 putnika su preminula u ovoj tragediji koja se dogodila na putu od Southamptona do New Yorka. Iako je većinu predmeta s broda javnost vidjela, dosta ih je skriveno u skladištu u Americi.

Okeanograf dr. David Gallo koji je 2010. godine vodio ekspediciju za mapiranje palube broda posjetio artefakte prošle sedmice.

"Svaki predmet, pismo ili fotografija pričaju jednu priču. Vrijeme da se ti predmeti pokažu javnosti i najbolje mjesto za to je Velika Britanija u kojoj je Titanic 'rođen'", rekao je Gallo.

Dr. Ballard koji je pronašao olupinu 1985. godine kazao je kako će sve učiniti da vrate predmete kako bi bili izloženi u muzeju.

"James ima posebnu emotivnu vezu s brodom, a ima moć i novac da to ostvari", kazao je.

Kompanija je kazala kako im je najvažnije da predmeti budu sačuvani za sve sljedeće generacije. Predmeti će biti prodati zajedno jednom kupcu.