Nesvakidašnji događaj
236

Italijanski svećenik održao misu u moru, dušek na napuhavanje koristio kao oltar

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Svećenik koji je služio misu u moru koristeći dušek na napuhavanje kao oltar stavljen je pod istragu italijanskih vlasti nakon što su fotografije ovog događaja preplavile društvene mreže.

Otac Mattia Bernasconi (36) iz milanske nadbiskupije, rekao je da je planirao da održi nedjeljnu misu među drvećem pored plaže u Crotoneu, u južnoj Italiji, nakon što je pomagao u ljetnom kampu za srednjoškolce.

Međutim, kako nije uspeo da pronađe hlad od velike vrućine, Bernasconi je rekao da je obližnja porodica ponudila korištenje dušeka na napuhavanje i da je svećenik ušao u more, obavljajući službu sa svima u kupaćim kostimima.

Nakon što su ove sedmice fotografije postale viralne, lokalna katolička nadbiskupija pozvala je na "poštovanje".

"U nekim posebnim slučajevima, tokom retretacija, školskih kampova, na mjestima za odmor, moguće je slaviti misu izvan crkve", navodi se u saopćenju nadbiskupije Crotone-Santa Severina.

"Ali uvijek je potrebno uspostaviti kontakt s crkvenim poglavarima tamo gdje se oni nalaze, kako bismo jedni druge savjetovali o najprikladnijem načinu obavljanja takvog euharistijskog slavlja", dodali su.

U intervjuu za italijanske nacionalne novine la Repubblica, Giuseppe Capoccia, glavni tužilac grada Crotonea, rekao je da se protiv svećenika vodi istraga zbog "povrede vjerske ispovijesti".

Bernasconi je u srijedu branio svoje postupke, dok se izvinio za bilo kakvu uvredu, rekavši da je njegovo ponašanje "možda nepromišljeno", dodajući da to više neće učiniti.

"Apsolutno mi nije bila namjera da banaliziram euharistiju… to je jednostavno bila misa na kraju radne sedmice", rekao je, "Ali simboli su jaki, istina, i govore ponekad na drugačiji način nego što bismo željeli. Bilo je naivno od mene da im ne pridam toliki značaj."