Nasilni bombaški napad
75

Eksplozija na nedjeljnoj misi na Filipinima: Četvero poginulih, desetine ranjenih

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najmanje četiri osobe su poginule jutros, a desetine su ranjene u eksploziji tokom katoličke mise u gimnaziji Državnog univerziteta Mindanao u gradu Marawi, na Filipinima.

Snažna eksplozija za koju se vjeruje da je izazvala bomba koja je probila katoličku misu i ubila najmanje četiri osobe i ranila desetine drugih u Mindanau, na jugu Filipina, rekli su zvaničnici, prenosi CNN.

"Jutarnja misa je u nedjelju bila u toku u fiskulturnoj sali na državnom univerzitetu Mindanao State u gradu Marawi kada se dogodila eksplozija, koja je izazvala paniku među desetinama učenika i nastavnika, a žrtve su ostavile krvave i izvaljene po zemlji", ispričao je je Taha Mandangan, šef sigurnosti državnog kampusa.

Najmanje dvoje ranjenih borilo se za život, rekao je Mandangan.

"Ovo je očigledno teroristički čin. To nije obična svađa između dvoje ljudi", rekao je Mandangan.

Samo dvojica ubijenih su identifikovana, rekli su zvaničnici.

Vojne snage i policija odmah su ogradile područje i sprovele početnu istragu provjeravajući sigurnosne kamere da li postoje naznake ko je mogao biti odgovoran za napad. Po gradu su postavljeni sigurnosni kontrolni punktovi.

Na licu mjesta pronađeni su fragmenti minobacača kalibra 16 mm, rekao je visoki policijski zvaničnik Emmanuel Peralta na konferenciji za novinare.

Još nije bilo jasnih naznaka ko je odgovoran za eksploziju, ali policija je rekla da će provjeriti moguću umiješanost militanata, koji su i dalje prisutni u regionu uprkos godinama vojnih i policijskih ofanziva.

Regionalni direktor policije General Al lan Nobleza rekao je da istražitelji procjenjuju da li je eksploziju izazvala bomba domaće izrade ili granata i da li je napad povezan s ubistvom 11 osumnjičenih militanata u vojnoj ofanzivi podržanoj zračnim napadima i artiljerijskom vatrom u petak u blizini Datu Hoffera grad u južnoj provinciji Maguindanao.

Nobleza je rekao da su ubijeni militanti pripadali Dawlah Islamiyah, naoružanoj grupi koja se pridružila Daešu i još uvijek je prisutna u provinciji Lanao del Sur, gdje se nalazi grad Marawi.

Južni Filipini domovina su manjinskih muslimana u pretežno rimokatoličkoj naciji i poprište višedecenijske separatističke pobune.