Zanimljivosti
151

Italijanski pijanista Ludovico Einaudi svirao klavir usred Arktika

Klix.ba
Izvođenjem "Elegije za Arktik" slavni italijanski kompozitor i pijanista Ludovico Einaudi skrenuo je pažnju svjetskih lidera na važnost zaštite Arktika.

Ovaj nagrađivani umjetnik "Elegiju na Arktik" izveo je na plutajućoj platformi u blizini Svalbarda u Norveškoj, a njegov umjetnički nastup stigao je nakon što je prije dvije sedmice Greenpeaceov brod Arctic Sunrise isplovio iz luke u Holandiji.

Aktivisti Greenpeacea na brodu ponijeli su snimljene poruke osam miliona ljudi iz cijelog svijeta koji pozivaju svjetske vlade da ne dozvole uništenje Arktika. Inače, Greenpeace je ekološka organizacija koja se bori protiv zagađivanja Zemlje i Zemljine atmosfere.

Oni su objavili da je Einaudi svirao koncertni klavir ispred velikog glečera kada se brod zaustavio u Svalbardu te upozorili da je Arktik najmanje zaštićeno područje u svijetu.

Dodaju da je Arktik u trenutku dok se led topi uslijed globalnog zagrijavanja izložen iskorištavanju te da Švedska, Norveška i Island vođene komercijalnim interesima zanemaruju zaštitu okoliša.