Zanimljivosti
68

Inspirisana Malalom Yousafzai: Petnaestogodišnja Sirijka u borbi protiv dječijih brakova

Klix.ba
Omaima, petnaestogodišnja djevojčica iz Sirije u izbjegličkom kampu Zaatari u Jordanu vodi kampanju kroz razne kurseve, kako bi svoje vršnjakinje odgovorila od toga da mlade stupaju u brak.

U izbjegličkom kampu Zaatari u Jordanu nalazi se oko 80.000 izbjeglica, a prethodnih godina mnogo djevojčica je, da bi se spasile, stupilo u brak. Kada se Omaimina najbolja prijateljica udala prije nego što je napunila 14 godina, ona je shvatila da mora uraditi nešto, kako bi spasila svoje prijateljice.

"Osjetila sam njihovu bol, primjetila sam koliko im to teško pada. Savjetovala sam prijateljice i poznanice da stupanje u brak tako rano nije dobro ni za psihičko, ali ni fizičko zdravlje, međutim ubrzo sam shvatila da savjeti nisu dovoljni", istakla je Omaima.

Da bi djevojčice koje se nalaze u izbjegličkom kampu progovorile o razlozima zbog kojih rano stupaju u brak, organizovane su brojne radionice, poput crtanja, pjevanja, predstava i sl.

"Njihova tijela nisu spremna za porođaj, ali djevojčice ni emocionalno nisu spremne da budu supruge i majke", kazala je Omaima.

U predratnoj Siriji 13 posto brakova sklopile su djevojčice koje imaju ispod 18 godina. Među sirijskim izbjeglicama koje sada žive u Jordanu ta stopa je porasla na 32 posto. Često roditelji posreduju da se njihove kćerke udaju, kako bi sebi obezbijedile bolji život, udajom za starije muškarce.

Inspirisana pakistankom Malalom Yousafzai, koja je dobitnica Nobelove nagrade zbog borbe za prava djevojčica na obrazovanje, Omaima je u izbjegličkom kampu u Jordanu pokrenula niz aktivnosti kako bi barem malo spriječila svoje vršnjakinje da mlade stupaju u brak, a za svoje aktivnosti dobila je i veliku podršku.