Zanimljivosti
4

VIDEO / Imperija se pobunila protiv obilježavanja 4. maja, Star Wars dana

Klix.ba
Već treću godinu, 4. maj se obilježava kao dan od izuzetne važnosti za sve fanove franšize "Star Wars". Širom svijeta se održavaju kostimirane zabave, filmski maratoni i sl. Međutim, ove godine je situacija malo drugačija.

Aktivnosti na društvenim mrežama ukazuju da od kako je Disney kupio Lucasfilm, a sa njim i cijelu franšizu, fanovi se sve više protive obilježavanju ovog dana.

Tako je snimljen kratki film u stilu političkog napada i objavljen na zvaničnom YouTube kanalu ove franšize, kako bi ohrabrio fanove da kažu „ne“ obilježavanju 4. maja.

"Svake godine, 4. maja, građani se okupljaju kako bi slavili Jedije, pobunjenike i moć Sile. Nose kostime, održavaju zabave i dijele slike na društvenim mrežama. Kažu da je to zabavno, ali šta vam ne govore o 4. maju?", govori narator u filmu.

Film je Jedije označio kao pobunjenike i izdajice, zajedno sa svima koji slave 4. maj, a navodi i da se Sili ne smije vjerovati. "Koristi se za kontrolu uma, levitaciju smrtonosnog oružja i progonjenje ljudi“, kaže narator.

Podsjetimo, do obilježavanja ovog dana došlo je nakon igre riječi objavljene kao čestitka Margaret Thatcher na izboru za premijerku Velike Britanije 4. maja 1979. godine. Ova igra riječi postala je krilatica svih fanova franšize.

Iskorištena je jedna od čuvenih rečenica iz filma (jedno i jedna od najpoznatijih filmskih rečenica) "May the Force be with you" (Neka Sila bude s tobom) te je reinterpretirana kao "May the fourth be with you" (may - maj, fourth - četvrti). Nakon toga, fanovi franšize su 4. maj prihvatili kao svoj dan, a prvo zvanično organizovano slavlje održano je u Torontu, 2011. godine.