Japan
0

'Hram animacije' vrijedan 89 miliona eura

Sarajevo-x.com
Vlasti Japana odlučile su u glavnom gradu, Tokiju, izgraditi 'hram animacije', a njegova izgradnja koštat će blizu 89 miliona eura, objavili su britanski mediji.

Ogromna popularnost japanskih animiranih filmova, manga stripova i video igrica potakle su nadležne osobe Japana da u Tokiju sagrade ogromni 'hram animacije' koji će biti posvećen toj vrsti japanske umjetnosti.

Japan koji je vodeća animacijska sila u svijetu prihvatio je prijedlog Agencije za kulturne poslove Japana i prvi nacionalni centar u kojem će biti 'okupljene' sve moderne japanske umjetnosti trebao bi se početi uskoro graditi.

Na nedavno održanoj svečanoj dodjeli Oscara, Japan je odnio nagradu za najbolji kratki animirani film i to je kako kažu motiv više za izgradnju ovog 'hrama', jer su u svijetu i poznati kao najveći izvoznici vrhunskih animacija, a još uvijek nemaju jedno mjesto u kojem su okupljena njihova animacijska 'blaga'.

Planirano je da u 'hramu animacije' budu izloženi svi japanski 'proizvodi' od video igara do moderne umjetnosti, kako bi se posjetioci mogli na jednom upoznati sa dugom japanskom tradicijom iz polja animacije.

Vlada Japana planira surađivati sa regionalnim muzejima, galerijama i institucijama kao što su Nacionalni manga muzej Kyoto i Centar NTT InterCommunication u Tokiju, kako bi zajedničkim snagama uspjeli što prije izgraditi 'hram animacije'.

Iako tačna lokacija na kojoj će se 'hram' nalaziti nije utvrđena, kao ni početak izvođenja radova, vlada je ipak izdvojila sredstva za njegovu izgradnju, tačnije 89 miliona eura.