Izložba omiljenih šala
76

Hong Kong ima prvi "muzej memeova" koji posjetiteljima pruža 4D uvid u historiju interneta

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Memeovi su središnji dio nove izložbe koja se održava u Hong Kongu, a koja traje do početka septembra i važi za prvi svjetski "muzej memeova". Sadrži sedam glavnih područja koja prikazuju najpoznatije internetske šale, prema Instagram stranici K11 Art shopping centra.

Trgovački centar sa sedam spratova u Tsim Sha Tsuiju "vraća umjetnost u svakodnevni život" izlaganjem u svojim trgovačkim prostorijama.

Izložba je pokrenuta u julu s 9GAGom, web stranicom sa sjedištem u Hong Kongu koja je poznata kao platforma za razmjenu memeova.

Posjetioci izložbe mogu prošetati "vremenskim tunelom" da vide historiju memeova kroz redove TV ekrana.

[TWITTER]1421564903492669440[/TWITTER]

U centru pažnje su prepoznatljivi memeovi, poput onog repera Drakea, Spužve Boba i očajnog ljubitelja kriketa iz Pakistana koji je na Twitteru pokazao svoje oduševljenje što je predstavljen u muzeju.

Fotografija Pakistanaca postala je viralna zbog njegove bijesne reakcije na ispuštenu loptu na Svjetskom prvenstvu u kriketu 2019.

Tu je i privremena stanica za tetoviranje koja nudi otiske memeova, foto kabine koje stvaraju prilagođene memeove i 4D interaktivna zona.

Izložba virtuelne realnosti oživljava modele 2D memeova dok prolaze pored ekrana na pokretnoj traci, što se može vidjeti i na YouTube videu.

Jedan od istaknutih događaja u muzeju memeova, prema organizatorima, je 9GAGov debitantski NFT - kolaž memeova koji je u julu prodan na aukciji za 25.000 dolara.

Izložba se nalazi u drugom podrumu K11 Art Malla i traje do 5. septembra.