Zanimljivost s Novog Zelanda
0

VIDEO / Glasnogovornik parlamenta kao operski pjevač

Klix.ba
Lockwood Smith
Lockwood Smith
Većina građana Novog Zelanda Lockwooda Smitha poznaje kao glasnogovornika parlamenta, ali je ovaj političar i profesionalni operski pjevač.

Smith će zajedno sa orkestrom New Zealand Pops Orchestra i nekim od najvećih imena tamošnje opere 21. oktobra nastupati u gradskoj vijećnici u Aucklandu.

Glasnogovornik parlamenta će na bini pjevati sa solistima Willom Martinom i Ginom Sanders, a pratit će ih hor od 150 studenata.

Smith je pjevanje učio na Univerzitetu Adelaide kod Donalda Munroea, čovjeka kojeg zovu ocem opere na Novom Zelandu.

Ovaj bas bariton u operu se zaljubio još kad mu je bilo deset godina, a odrastao je u porodici muzičara. Kao dječaka svojim glasom ga je oduševljavao Munroe te je i sam krenuo njegovim stopama.

Nakon skoro 20 godina pauze početkom devedesetih Smith se vratio pjevanju i od tada nastupa po nekoliko puta godišnje. Ipak, izvođenje pjesme "The Boxer" Simona i Garfunkela bit će i za njega veliko iskušenje.

Prokomentarisao je i to da ljudi vjeruju kako mu je lako održati jedan takav nastup sad kad je već uspješan glasogovornik parlamenta, međutim, on se ne slaže s tim konstatacijama i tvrdi da se poslom glasnogovornika bavi svaki dan, ali da ne pjeva svakodnevno.