Tužio ga politički rival
14

Francuski gradonačelnik kažnjen jer je varao turiste

Klix.ba
Eric Vannier
Eric Vannier
Gradonačelnik poznatog francuskog gradića Mont Saint-Michela je jučer osuđen na šest mjeseci uvjetne zatvorske kazne i 30.000 eura novčane kazne nakon što ga je politički rival optužio da je napravio veliku ličnu zaradu namjerno varajući turiste.

Naime, gradonačelnik je postavio autobusku stanicu tako da milioni turista koji svake godine posjete ovaj grad moraju proći pored njegovih prodavnica i restorana.

Eric Vannier, koji je gradonačelnik ovog historijskog distrikta od 1983. godine, uz odsustvo sa ovog mjesta od 2001. do 2008. godine, posjeduje blizu 80 posto poslovnih prostora na samom ostrvu te 20 posto poslovnih prostora na obali, što mu godišnje donosi profit od oko 39 miliona eura.

Tužbu je pokrenuo Patrick Gaulois, njegov dugogodišnji politički rival i njegov prethodnik. Naime, 2012. godine je lokalni turistički odbor, čiji je član i Vannier, zatvorio parking na ostrvu i postavio 4.000 parking mjesta na kopnu, kako bi poboljšali turističku ponudu. Otvorena je i autobuska linija koja prevozi turiste od parkinga do ostrva. Međutim, umjesto da se autobuska stanica nalazi u blizini parkinga, ona se nalazi skoro kilometar dalje, zbog čega turisti moraju pješačiti pored velikog broja prodavnica i restorana koje posjeduje Vannier, prenosi AFP.

Vannier kaže da je sve uradio u interesu javnosti te da je izgradnjom autobuske stanice na mjestu na kojem se sada nalazi uštedio oko deset miliona eura. Pored toga, svi turisti svaki put uštede 1,5 eura na autobuskim kartama.

Ovo je bila peta tužba koju je Gaulois podnio protiv Vanniera u posljednjih nekoliko godina.