Očaravajuće fotografije i video
0

Erupcije podvodnih vulkana na Pacifiku

Sarajevo-x.com
Ogromni oblaci dima, pepela i pare koji se dižu i do nekoliko hiljada metara u zrak posljedica su erupcije podvodnog vulkana, piše Daily Mail, ali i velika atrakcija za fotografe i turiste.

Spektakularne fotografije erupcije podvodnog vulkana u prostranstvima Južnog Pacifika obišle su svijet, a oblaci dima koje izbacuje okean jasno se mogu vidjeti iz glavnog grada otoka Tonganapu, Nukualofa.

'Erupcija je počela u ponedjeljak, i jedna je od većih na ovim prostorima. No zasad nismo primjetili da ugrožava morsku faunu, a isto tako niti jedan čovjek nije povrijeđen', izjavio je Keleti Mafi, glavni geolog na području arhipelaga Tonga.

Ispod površine okeana na užem području oko otoka Tonganapu ima čak 36 aktivnih vulkana, a najveće probleme pravi vjetar koji na otok donosi vreli zrak i paru s ogromnih eruptivnih oblaka.

Mještani obalnih područja kažu da otok nakon erupcija bude zasut prašinom i pepelom, ali da je to sasvim uobičajena pojava i da ih erupcije ne uznemiravaju.

Arhipelag Tonga koje se sastoji od 170 otoka, nalazi se na između Australije i Tahitija, i pripada 'vatrenom obruču' Pacifika, području poznatom po potresima i vulkanskim erupcijama koji se proteže od južnoameričke države Chile prolazi preko Aljaske, a završava na području arhipelaga Tonga.

Pogledajte video s mjesta događaja: