162 poena na Mensinom testu
15

Dvanestogodišnja djevojčica iz Indije ima veći IQ od Einsteina

Klix.ba
Dvanaestogodišnja djevojčica porijeklom iz Indije šokirala je Britance kada je na IQ testu imala 162 poena, što je više nego što su imali Albert Einstein i Stpehen Hawking.

Neha Ramu imala je 162 poena na Mensinom IQ testu, što je najviši nivo postignut u njenim godinama.

Ovaj rezultat doveo ju je u vrh veoma inteligentnih ljudi u Velikoj Britaniji, kojih ima samo jedan posto. IQ Alberta Einsteina, Stephena Hawkinga i Billa Gatesa je 160.

Djevojčicini roditelji su se preselili iz Indije u Veliku Britaniju kada je ona imala sedam godina. Uvijek je bila odlična učenica, a njen potencijal je postao vidljiv nakon školskog upisnog testa, kada osvojila maskimalan broj bodova.

"Na početku zaista nisam znala za što je sve sposobna jer nije bila baš zainteresovana za školu kada smo se preselili u Veliku Britaniju. Zaista nismo razumijeli ovaj sistem. Vrlo sam ponosna i ovo je predivno", rekla je njena majka Jayashree.

Neha već ima planove za budućnost. Želi se baviti medicinom, poput njenih roditelja. Također, njen cilj je Harvard, a vrata ovog univerziteta je sebi otvorila uradivši test SATs, u kojem je od 800 osvojila 740 bodova.

"Veoma sam sretna jer mi je test bio veoma težak i nisam se previše nadala da ću biti članica Mense. Još nisam rekla svojim prijateljima, ali sigurno ću napraviti neku malu zabavu. Rekla sam rodbini i oni su vrlo sretni zbog mene", rekla je Neha.