Zanimljivosti
4

Dvadesetogodišnji student obara svjetski rekord u solo letenju

Klix.ba
Jack Wiegand
Jack Wiegand
Dvadesetogodišnji student iz Californije Jack Wiegand trenutno je na putu da postane najmlađa osoba koja će oboriti rekord solo letenja na svijetu.

Wiegand je svoj put započeo 2. maja u Fresnu, Californiji, te sa svojim Mooney Ovation2 GX avionom planira oboriti Guinnessov rekord.

Planira preletjeti 21.000 nautičkih milja, te zaustaviti se 24 puta u 14 zemalja svijeta među kojima su Egipat, Japan, Bangladeš i Rusija.

Danas bi trebao stići u London, nakon što je prenoćio u Rejkjaviku na Islandu.

Svoj put je nazvao "Solo2013". Wiegand ima sedmogodišnje iskustvo u letenju.

"Roditelji su mi kupili zmaja za letenje kada sam napunio 13. godina. Uvijek sam se šalio kako im je to bila najgora finansijska odluka u životu", rekao je Wiegand.

Student Univerziteta Colorado u Boulderu pauzirat će jedan semestar kako bi ostvario životni san.

"Uvijek sam imala visoko mišljenje o njegovim pilotskim sposobnostima. Zaista je zreo za svojih 20 godina",rekla je njegova majka Irene.

"Veoma sam ponosna na njega jer mnogo ljudi odustane od snova jer ih je teško za ostvariti", rekla je njegova djevojka Eden Dolarian.

No njegovo putovanje ima i humanu misiju, skuplja novac za dobrotvorna udruženja Big Brothers Big Sisters i International Agri-center Ag Warriors koji se brinu za djecu bez roditeljskog staranja.