Zanimljivosti
32

Dosadni život zamijenili avanturom: Troše šest funti dnevno i nikada nisu bili sretniji

Klix.ba
Kada su shvatili da je njihov život u Velikoj Britaniji dosadan, Julia Pryke i Gareth Shone avanturu su odlučili potražiti u Mađarskoj. Ušteđevinom su kupili staru kuću, troše šest funti dnevno i tvrde da nikada nisu bili sretniji.

Britanski bračni par Julia Pryke i Gareth Shone zamijenili su "dosadni" život u Velikoj Britaniji seoskom kućom u ruralnom dijelu Mađarske.

Kada su kupili oronulu kuću za 3.000 funti (3.367 eura) u selu Gadacs, Julia i Gareth nisu govorili ni riječ mađarskog jezika. Uprkos tome, par je odlučio napustiti Berkshire, gdje je Julia radila kao frizerka, a Gareth kao obućar, i početi život ispočetka.

Društvo na imanju koje nastoje sami renovirati pravi im pas Pepper. Uprkos hladnoći, kupaju se pod vanjskim tušem, koriste solarne panele i imaju samo jednu slavinu koja se nalazi vani. U početku su kuhali na vatri koju bi naložili u dvorištu, a sada imaju peć na drva koju su kupili za 70 funti (78 eura). Trenutno troše oko šest eura na dan, a troškove dodatno planiraju smanjiti uzgajanjem kokoški, kunića i povrća.

"Kada smo stigli imao sam napad panike i pitao sam se da li sam napravio veliku grešku kao što je većina u Velikoj Britaniji mislila. Prvi mjeseci su bili najteži", kazao je Gareth za Channel 5.

Julia pak priznaje da njena majka njihov novi život smatra apsolutnim paklom. Roditelji su je u Velikoj Britaniji vozili sportskim automobilima, plaćali joj časove jahanja i očekivali su da će pohađati fakultet kako bi imala dobro plaćen posao. Sa visokim očekivanjima borila se još kao tinejdžerica, a pobunila se tako što je napustila fakultet, obrijala glavu i tetovirala se.

"Kad sam rekla roditeljima da ću postati frizerka reagovali su kao da ću se pridružiti nekim pobunjeničkim snagama. To je bio početak kraja onoga što sam nekada bila. To je razočaralo moje roditelje", kazala je Julia.

Ubrzo nakon što je upoznala Garetha počeli su živjeti zajedno i zapeli u rutinu u kojoj su naporno radili da bi platili račune.

"U Engleskoj smo imali normalan, dosadan život. Uzbuđenje je nestalo", kaže ona.

Par je odlučio da želi avanturu i potpunu promjenu i tako su stigli u Mađarsku. Ušteđevinu od 5.000 funti (5.612 eura) potrošili su na kupovinu imanja i popravke. No, kažu da im se novi način života veoma sviđa.

"Sviđa mi se jer ne znam šta sutra nosi i kakvi izazovi su pred nama. Shvatila sam da imati manje znači biti bolji", zaključila je Julia.