Zanimljivosti
0

Djevojka koja ne postoji

Sarajevo-x.com
16-ogodišnjakinji iz Essexa u Velikoj Britaniji rečeno je da zvanično ne postoji. Jade Jacobs-Brooks nema rodnog lista, pasoš i ni na koji način ne može dokazati ko je jer se prilikom njenog rođenja na odmoru porodice u Španiji desio niz problema.

Španske vlasti su izdale netačnu dokumentaciju, a bez validnog španskog rodnog lista roditelji je nisu mogli registrovati u Velikoj Britaniji.

Problem je izašao na vidjelo kad se djevojka pokušala prijaviti na posao, ali je odbijena jer njen matični broj nije pronađen.

Jade sad živi u Harlowu i na sve ovo kaže: "Toliko je uznemirujuće znati da ne postojiš u ovoj zemlji. Moj život je na pauzi u ovom momentu. Ne mogu naći posao, dobiti vozačku, putovati u inostranstvo niti se udati. Ne mogu čak ni otići na jednodnevni put do Francuske."

Djevojka je dodala i to da je bila veoma ljuta, ali se sad pribrala i spremna je učiniti sve što je potrebno da bi otpočela sa normalnim životom.

Rođena je 25. septembra 1991. u Veya Baja bolnici u Costa Blanci gdje su njeni roditelji Victor i Linda uživali u godišnjem odmoru.

Njeno rođenje pratio je čitav niz nesporazuma i birokratskih grešaka da je na kraju napustila Španiju bez korektne dokumentacije i živjela 16 godina pokušavajući to urediti.

Njen otac kaže kako bolnica nema nikakvih bilješki o njenom rođenju i to samo dodatno pogoršava situaciju.

"Ovo traje cijelih 16 godina i Jade je tako depresivna," kaže 52-ogodišnji gospodin Jacobs-Brooks.