Štovali ga kao boga Vishnu
0

Dječak sa osam udova uspješno operisan

Sarajevo-x.com
Dječak iz Indije, koji je rođen sa osam udova, zbog čega su ga zemljaci poštovali kao boga, uspješno je operisan i ljekari se nadaju da će od sada moći voditi normalan život.
Sedmogodišnji Deepak Paswan rođen je sa osam udova. Naime, njegov blizanac se prestao razvijati još u maternici i nije se potpuno odvojio od njega. Zbog viška udova, koji su se nalazili na njegovom trbuhu, hinduistički hodočasnici su često dolazili u kuću dječaka vjerujući da je on reinkarnacija Vishne, boga koji je često prikazivan sa četiri ili više udova.

Ipak, porodica dječaka, kojoj je smetala medijska pažnja i stalni posjetioci, odlučila je zamoliti sve dobre ljude da pomognu i doniraju sredstva za operaciju malenog Deepaka. Želja im je uslišena i dječak je primljen u bolnicu u gradu Bangalore, gdje je i izvršena teška i komplikovana operacija.

"Oduvijek smo željeli sinu omogućiti operaciju kojom bi se odstranili udovi s njegovog trbuha. Željeli smo da ga ljudi prestanu posmatrati kao božansko biće", kazao je dječakov otac, Viresh Paswan, dodavši da se njegov san napokon ispunio i da će po povratku u selo načiniti veliko slavlje.

Nakon uspješne četverosatne operacije višak udova je odstranjen i sada će Deepak izgledati kao i svi njegovi vršnjaci.

Deepak Paswan prije operacije
Deepak Paswan prije operacije
"Operacija je bila uspješna i nadamo se da će uskoro moći voditi normalan život", kazao je Ramcharan Thiagrajan, glavni hirurg u bolnici u Bangaloreu, prenosi Daily Telegraph.

Podsjetimo, u Indiji prije nekoliko godina operisana i djevojčica Lakshimi Tatma koja je također bila rođena sa četiri ruke i četiri noge. Operisana je 2007. godine i uspješno se oporavila.