Moskva
0

VIDEO / Depresivna stanica metroa privlačna samoubicama

Sarajevo-x.com
U Moskvi je otvorena nova stanica metroa, imenovana po poznatom piscu Fjodoru Mihajloviču Dostojevskom, ali za koju vlasti strahuju da bi na određeni način mogla privlačiti osobe koje se planiraju ubiti.

Stanica Dostoyevskaya dekorisana je turobnim sivim i crnim mozaicima koji prikazuju nasilne motive iz romana ruskog pisca 19. stoljeća.

Jedan kontroverzni mural oživljava trenutak kad glavni lik romana "Zločin i kazna" sjekirom ubija staricu i njenu sestru.

Na drugom je samoubica iz romana "Demoni", koji drži pištolj prislonjen na sljepočnicu.

Slijede mnogi depresivni ogromni mozaici, među kojima i onaj na kojem Dostojevski sa zidova “gleda” na putnike.

Stanica je kritikovana kao tmurna i depresivna, a psiholozi su upozorili da je ta negativna energija može učiniti "idealnim mjesto sa samoubistva".

"Namjerna dramatizacija će stvoriti negativnu atmosferu i privući ljude sa neprirodnom psihologijom", kaže Mikhail Vinogradov, istaknuti ruski psiholog. On, kao i drugi stručnjaci, ukazuje na to da bi ljudi koji sebi žele oduzeti život mogli odabrati upravo ovo mjesto.

Svake godine u moskovskom metrou ubije se oko 80 ljudi.

"Ovo je zaista pitanje za psihologe", kaže moskovski historičar Alexander Mozhaev. "Metro je samo po sebi stresno mjesto, a ono što sam vidio na novoj stanici je apsolutno neprimjereno."

Na sve odgovara umjetnik Ivan Nikolayev, koji je naslikao murale.

"Šta biste htjeli? Scene plesa? Dostojevski ih nije imao", odgovara on i dodaje kako ne razumije kritičare.