Zanimljivosti
87

Danas je njihov dan: Vatrogasci koji su rizikovali živote kako bi spasili unesrećene životinje

Klix.ba
Foto: Instagram
(Foto: Instagram)
Vatrogasci širom svijeta danas obilježavaju svoj dan. J.J. Edmondson, vatrogasac iz Australije, pozvao je svoje kolege da objave fotografije na kojima spavašavaju unesrećene životinje.

"Na današnji dan svi ste pozvani da se prisjetite vatrogasaca koji su umrli dok su bili dio naše zajednice ili svoj život posvetili zaštiti i sigurnosti svih nas. U isto vrijeme, možemo pokazati našu podršku i zahvalnost vatrogascima širom svijeta koji nas i dalje štite tokom cijele godine", rekao je Edmondson.

U čast tih hrabrih muškaraca i žena, napravljena je lista fotografija vatrogasaca koji su spasili unesrećene životinje. Kako su istaknuli, kućni ljubimci nisu samo životinje, oni su članovi porodice i više od toga.

Profesija vatrogasaca nije važna samo u očuvanju ljudskih života nego i okoliša. Vatrogasci se nesebično izlažu teškim i opasnim uvjetima, nerijetko i u životnoj opasnosti kako bi spasili ljude i njihovu imovinu. Tradicija obilježavana ovog datuma na današnji dan traje od sredine 19. stoljeća u svim vatrogasnim društvima na području srednje i istočne Evrope.