Španija
0

Crkva nazvala uličnu paradu zombija blasfemičnom

Sarajevo-x.com
Procesiju đavola, duhova i zombija kroz historijski španski grad Toledo Katolička crkva je ocijenila blasfemičnom.

Glumci iz pozorišne grupe Morboria izvodili su predstavu inspirisanu srednjevjekovnim “Plesom smrti” na ulicama Toleda, isprovociravši ljutitu reakciju sa propovjedaonice iz katedrale.

“Mi tražimo oprost za sve one koji su juče uvrijedili tijelo Kristovo”, rekao je nadbiskup Antonio Canizares, a prenosi časopis El Pais.

Rekao je da su obožavaoci procesije ismijavali katoličku proslavu tijela Kristovog. “Gozba i sve što ona znači je mnogo veća od valjanja na ulicama”, rekao je Canizares.

Predstavnik Morborie je rekao da su pješaci, izuzev male grupe koja je glumcima rekla da ostanu po strani i da će se moliti za njih, bili oduševljeni njima.

“Nas je unajmilo gradsko vijeće”, izjavila je Eve de Palacio iz Morborie.

Dugo vremena jedno od najtradicionalnijih, špansko društvo je postalo jedno od socijalno najliberalnijih od smrti diktatora Francisca Franca 1975. godine. Socijalistička vlada premijera Josea Luisa Rodrigueza Zapatera je naljutila Crkvu legalizirajući homoseksualne brakove, čineći razvod lakšim i smanjivši katolički utjecaj na obrazovanje.

Toledo održava reputaciju jednog od najkonzervativnijih gradova u Španiji. Jednom je bio dom španskoj inkviziciji, koja je imala mnogo bolnije metode suočavanja sa blasfemijom od onih koje su dostupne Canizaresu, objavio je Reuters.