U Dioklecijanovoj palači
4

Čovjek koji je postavio scenografiju za operu razljutio Splićane jer se penjao po sfingi

I. S.
Foto: Pixsell/Petar Glebov
Foto: Pixsell/Petar Glebov
Neimenovani čovjek, koji je postavio scenografiju za operu "Simon Boccanegra", koja će večeras biti izvedena u sklopu Splitskog ljeta, razljutio je građane jer se popeo na sfingu na Peristilu, odnosno u Dioklecijanovoj palači.

Naime, sfinga je stara više od tri hiljade godina, a u Dioklecijan je donio u Split jer je bio fasciniran egipatskom kulturom. Vjeruje se da su je isklesali robovi faraona Tutmozisa.

Obzirom na kulturni značaj ove sfinge, mnogi smatraju da je penjanje na nju nedopustivo. Fotografija je objavljena na Facebook grupi Get Getanima.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Konzervatori su bili uveli zabranu postavljanja scenografije na Peristil, ali je ona bila kratkog vijeka. Splitsko ljeto se čak jedno vrijeme izmjestilo s Peristila upravo zbog problema s tretiranjem kulturne baštine, a 2018. godine su se predstave opet vratile na Carski trg, prenosi Slobodna Dalmacija.

Novinari spomenutog medija su kontaktirali direktora Splitskog ljeta Srećka Šestana.

"Momak je preuzeo krivicu za svoj čin, nazvao me i izvinio se. Na kulisama je prebacio konop s jedne špice na drugu, to je trajalo valjda deset sekundi. Tek je poslije postao svjestan šta je uradio i neopisivo mu je žao", kazao je.