"Magija kako biste ostali budni"
0

Čak i tepisi u Las Vegasu potiču na kockanje

Sarajevo-x.com
Las Vegas je poznat kao grad koji nikada ne spava, te grad u kojem se kockari potiču da potroše i posljednji novčić okušavajući svoju sreću. Čak i tepsi koji su u kockarnicama i hotelima imaju važnu ulogu u kockanju.

Fotograf Chris Maluszynski već nekoliko godina se bavi isključivo fotografisanjem tepiha sa kaleidoskopskim dizajnom.

"Mislim da je Vegas najnestvarnije mjesto na svijetu. Usred pustinje imate ovu ogromnu svjetlucavu metropolu i to je bizarno samo po sebi. Gdje god da se okrenete ugledat ćete gužvu i jaka neonska svjetla. Uhvatio sam sam sebe kako pokušavam negdje skrenuti svoj pogled, odmoriti oči od tog haosa, pa sam gledao u pod i čak ni tamo nisam našao mira. Primijetio sam da su i tepisi 'glasni' kao i sve ostalo. Ovakve tepihe nećete nigdje vidjeti izuzev u Vegasu“, kazao je Maluszynski.

Naime, glavna svrha ovih tepiha je da održe turiste budnima kako bi mogli neprestano kockati.

Poznato je da kazina u Vegasu nemaju prozora pa posjetioci često nemaju pojam o vremenu.

"Na tepisima su iscrtani uglavnom kotači koji su kod Rimljana simbolizirali nemilosrdnu hirovitost sreće“, kazao je David Schwartz iz Centra 'Gaming Research' u Nevadi.

Tepisi na neki 'čudan' način utječu na ljudska osjetila, održavaju posjetioce budnim i potiču na kockanje.

Također, i bloggeri su prokomentarisali ove tepihe napominjući kako crveni i zeleni uzorci onemogućavaju igraču da pronađe chipove koje slučajno ispusti.

"Izgleda kao da je svaki centimetar Las Vegasa izrađen kako bi bombardovao ljudski mozak i utjecao na njega da ostane u budnom stanju“, prokomentarisali su bloggeri, prenosi Daily Mail.