Rijedak poremećaj
0

Britanka svijet vidi kroz prizmu kaleidoskopa

Sarajevo-x.com
Prizor kakav Danielle vidi
Prizor kakav Danielle vidi
Danielle Burton iz Velike Britanije ima veoma rijedak poremećaj, naime ona sve vidi kroz prizmu kaleidoskopa. Do sada je poznato svega 20 slučajeva kod kojih se javio poremećaj nazvan trajna migrena aura.

Burton je ranije vidjela posve normalno. No, samo sedmicu nakon 19. rođendana njen vid se počeo mutiti i umjesto jasne slike vidjela je dugine boje koje kao da prolijeću ispred nje poput snježnih pahulja.

Najgore od svega je to što vidi fluorescentne plave i ljubičaste oblačiće koji je zasljepljuju.

"Do 19 godine savršeno sam vidjela i nisam ni znala koliko je vid dragocjen dar. Nikada nisam imala ni razloga da pomislim da će mi se ovakvo nešto desiti jer svi u mojoj porodici su zdravi“, kazala je Danielle Burton, prenosi Daily Mail.

Slučaj 19-godšnjakinje se smatra do sada najtežim zabilježenim jer ona neprestano pred sobom vidi jarke i svijetle boje, pa čak i kada zatvori oči.

Prizor koji Danielle vidi posve drugačije
Prizor koji Danielle vidi posve drugačije
"Bolovala sam od teških migrena i mislila sam da se i ovaj put radi o istome. Odjednom izgubila sam vid na desnom oku, no nije bilo crno već sam pred sobom vidjela ljubičaste i plave oblačiće. Otišla sam ljekaru koji mi je kazao kako je vjerovatno riječ o prolaznoj migreni, no stanje se nije promijenilo ni narednih dana, već sam izgubila vid i na lijevom oku“, ispričala je Danielle.

Britanka je prošla brojne testove i pretrage koje su pokazale da je s njenim očima sve uredu. Dijagnosticirana joj je trajna migrena aura. Problem je u nervu u mozgu zbog kojeg Danielle ima stalne migrene.

"Već šest mjeseci patim od te bolesti i za sve to vrijeme vid mi se vratio samo jednom i to tek na jedan sat. No, čak i kada vidim to nije posve normalna slika već vidim mnoštvo različitih boja koje provejavaju poput snijega. Kada gledam u nečije lice ne mogu vidjeti nos te osobe. Liječnici ne znaju mnogo o ovoj bolesti, no ja ne želim odustati, možda pronađem nekog liječnika koji zna više“, kazala je Burtonova.