Upisana u Guinnessovu knjigu
0

Britanka najmlađa osoba koja je skijala na Južnom polu

Sarajevo-x.com
Britanka Amelia Hempleman-Adams (16) najmlađa je osoba koja je za dvije sedmice skijama prešla 156 kilometara preko Antarktika. Ona je na ovu avanturu pošla zajedno sa svojim ocem Davidom Hempleman-Adamsom, prenose strane agencije.

Amelijin otac David je prva osoba koja je na Antarktik otišla samostalno i bez podrške, a sada je njegova kćerka najmlađa osoba koja je tamo skijala. Ameliju i Davida ispratila je Alexandra Shackleton, ukuka Ernesta Shackletona, jednog od pionira istraživanja Antarktika. Alexandra je Ameliji dala fotografiju svog dede.

"Zaista sam sretna što smo ovo uspješno završili i veoma sam ponosna. Uzbudljivo je znati da smo postigli ovo. Još nisam shvatila šta smo postigli, ali sam sigurna da ću toga biti svjesna za nekoliko dana", rekla je Amelija u prvom javljanju satelitskim telefonom.

Amelija je dodala da je nakon završetka ekspedicije samo zagrlila svog oca i čestitala mu. Ona je čak ponijela i školski domaći zadatak iz geografije, ali je rekla da kada si uveče i šatoru, toliko je hladno da ti ništa ne pada na pamet.

Hempleman-Adams je za ovaj put trenirala u velikoj hladnjači gdje se navikavala na niske temperature. Najmlađa osoba koja je skijala na Južnom polu bez podrške pasa ili motornog vozila do sada je bila Kanađanka Sarah Ann Mc Nair Landrz (18) koja je svoju ekspediciju završila 2005. godine.

Njen podvig zabilježen je u Guinnessovoj knjizi rekorda. Međutim, sada će Amelija preuzeti titulu iako ona tvrdi da joj nije cilj obarati bilo kakve rekorde.