Moderni Robinson Crusoe
70

FOTO+VIDEO / Brendon Grimshaw već 50 godina živi sam na otoku

Klix.ba
Brine o 120 gigantskih kornjača
Britanac Brendon Grimshaw je prije 50 godina kupio otok Moyenne na Sejšelima. Od tada ovaj 86-godišnjak živi u društvu kornjača i drugih životinja.

Umjesto gradske buke, ispušnih plinova i nezdrave hrane, Brendon danas živi uz zvuke mora, udiše čist zrak i vrijeme provodi sa 120 gigantskih kornjača koje sa njim žive na malom otoku Moyenne, jednom od 115 u arhipelagu Sejšela na kojima živi 85.000 stanovnika.

Otok koji je Brendon kupio za samo 8.000 funti, smješten je u blizini otoka koje su kupili arapski i ruski milijarderi. Za razliku do njih, Brendon nije gradio velike i skupocjene građevine. Naprotiv, kuću je sagradio od drveta. No, nije sve bilo ovako idilično kada ga je te 1962. godine kupio. Otok je bio toliko obrastao niskim rastinjem da kokos nije mogao pasti na zemlju.

Nekoliko godina je trebalo ovom vitalnom starcu da očisti otok i pretvori ga u pravi mali raj na zemlji na kojem je preživo napade pirata, oluje i morske pse. Danas brine o 120 gigantskih kornjača koje su zaštićena vrtsa na Sejšelima.

Kada je tek došao na otok, zaposlio je jednog od lokalnih stanovnika sa susjednog otoka da mu pomogne u čišćenju, postavljanju drvene kućice i pravljenju staza. Na otok je kasnije uveo struju, vodu i telefon. Na pitanje novinara Daily Maila da li se ikada osjećao usamljenim, Brendon je rekao da jeste.

"Bilo je to kada sam živio u Londonu u jednom malom stanu. U njemu sam bio depresivan i očajan", kaže Brendon.