Španija
4

BMX vratolomije u kući ogledala

Klix.ba
Napola BMX park, napola dvorana ogledala, Mirror Park je prilika za jedinstvenu vožnju kojoj BMX biciklisti Courage Adams i Paul Thölen naprosto nisu mogli odoljeti.

U blizini Pamplone u Španiji nalazi se BMX park - u čemu nema ničeg čudnog, naravno. Međutim, ovo nije uobičajena lokacija za vožnju i izvođenje trikova na biciklu. Naime, ovaj BMX park je u potpunosti prekriven ogledalima. Zidovi, rampe i sve prepreke su obložene specijalnim reflektivnim materijalom, kako bi dobili izgled dvorane ogledala.

U dizajniranje ovog jedinstvenog BMX parka uključen je bio i profesionalni BMX vozač Courage Adams, koji je prihvatio izazov da se u njemu vozi. On je pozvao kolegu Paula Thölena iz Njemačke da mu se pridruži u vožnji za kakvu se rijetko pruža prilika.

Voziti po površinama u kojima vidite vlastiti odraz nije ni najmanje lako. Vozačima je sve izgledalo zbunjujuće. Vanjski podražaji su se mnogostruko pojačali i sve je postalo neodređeno i varljivo kad su ušli u ovu novu stvarnost. Povrh svega, pod njihovim točkovima je bila skliska površina, na što su se tek morali privići.

Adams je Mirror Park opisao kao sličan "svemirskoj letjelici", kad ga je vidio završenog i u punom sjaju, dok Thölen kaže da je - čim ga je vidio - pomislio da tu "neće moći izvesti ni jedan jedini trik".

"Bio sam zadivljen jer je cijelo mjesto bilo potpuno transformisano u odnosu na ono u kojem sam vozio prije nego što su postavljena ogledala", izjavio je Adams.

Oprez je uskoro ustupio mjesto upoznavanju, a Adams i Thölen su se suočili s povećanom kompleksnošću i tehničkim zahtjevima svojih trikova.

"Kad su mi pokazali projekat, mislio sam da je ludo, jer voziti po ogledalima nije nešto što radite svaki dan. No, moji strahovi su nestali i sve se pretvorilo u energiju i motivaciju", rekao je Adams.

Komentarišući svoj doživljaj vožnje u sali ogledala, Thölen je rekao da je to bilo "čarobno iskustvo".

"Trebalo mi je malo vremena da se priviknem na ogledala i odraze. Bilo je teško razlučiti gdje su rampe, jer sve se činilo isto. Ali nakon nekog vremena u glavi sam memorisao doskoke i sve je postalo mnogo lakše,“ izjavio je Nijemac.