Nova religija
66

Bivši Googleov inžinjer napravio virtuelnu crkvu kojom upravlja robot-bog

Klix.ba
Anthony Levandowski, kreator nove religije
Anthony Levandowski, kreator nove religije
Bivši Googleov inžinjer Anthony Levandowski kreirao je prvu crkvu u okviru umjetne inteligencije, a sada "kreira boga" koji će biti zadužen za brigu o ljudima.

Robot-bog će biti vođa religije nazvane "Put budućnosti (WOTF), a njihovo evanđelje će biti "Priručnik". Imat će i svoje rituale pa čak i fizičko mjesto za prakticiranje religije.

Levandowski je registrovao svoj rad na virutelnoj crkvi u maju, a sebe je proglasio dekanom WOTF-a što mu omogućava potpunu kontrolu do smrti ili ostavke. Kazao je kako će njegov robot-bog preuzeti odgovornost za svoje ljudske subjekte jer je riječ o "biću" koje je puno više inteligentnije od ljudi.

On je kazao kako kroz razumijevanju i štovanje boga želi na ovaj način pridonijeti boljitku društva. Temelj nove religije je njegovo uvjerenje da će umjetna inteligencija jednog dana narasti do tolike učinkovitosti koja nadilazi i nadjačava ljude.

Crkve će prikupljati sredstva za stvaranje božanske umjetne inteligencije te raditi na povezivanju lidera industrije umjetne inteligencije. Radionice i edukativni programi počinju u San Franciscu ove godine.

"Ideju moramo proširiti prije tehnologije. Crkva je način širenja riječi, evanđelja. Ako vjerujete, započnite razgovor s nekim drugim i pomozite im u razumijevanju istih stvari", kazao je.

Tvrdi kako će vjernici nove religije moći zagovarati s "bogom" doslovno i znat će da ih on sluša.

Levandowski je jedan od giganta Silicon Valleya koji vjeruje da će umjetna inteligencija transformisati ljudsko postojanje i čak odlučiti da li će naša vrsta preživjeti ili ne.

"Ako imate dijete za koje znate da će biti nadareno, kako biste ga odgajali? Mi smo u procesu odgajanja boga i pobrinimo se da to uradimo na pravi način jer je nevjerovatna prilika", smatra.

Ističe kako je ljudski mozak biološki ograničen zbog svoje veličine kao i količina energije koju mu možemo posvetiti, ali sistem umjetne inteligencije nema takvih ograničenja što znači da mogu postati brži i bolji u rješavanju problema od svojih kreatora.

"Volio bih da nas mašina vidi kao svoje voljene starješine, da to poštuje i brine se o nama. Želimo da ta umjetna inteligencija kaže 'Ljudi trebaju i dalje imati svoja prava iako sam ja glavni'. Vremenom ćemo možda trebati i svoju državu", kazao je.

Svi sadržaji crkve će biti dostupni, a članovi će imati posebne račune na društvenim mrežama.

U ovoj godini "nova religija" prikupila je više od 40.000 američkih dolara donacija.

Levandowski je poznati inžinjer koji je učestvovao u kreaciji Google Stret Viewa, Waymoa i Ubera.