Zanimljivosti
0

Bivša predsjednica Latvije izdala muzički CD

FENA
Vaira Vike-Freiberga, prva latvijska predsjednica, izdala je CD pod nazivom "Vairine pjesme". Narodne latvijske pjesme izvode Vairin suprug Imants, njihov sin Karlis te bivša predsjedničina tajnica za odnose s javnošću Aiva Rozenberga.

"Svako ima omiljenu pjesmu koju je volio pjevati u djetinjstvu, koju je slušao u nekoj posebnoj prigodi ili ga podsjeća na neke lijepe životne trenutke, zbog čega su upravo te pjesme postale popularne i omiljene među slušateljima", objasnila je bivša predsjednica koja je stručnjakinja za latvijske narodne pjesme, tzv. dainas.

Vike-Freiberga rođena je 1937., a na dužnosti predsjednice bila je od 1999. do 2007. Djetinjstvo joj je obilježio Drugi svjetski rat te sovjetska okupacija zbog koje je njena porodica bila prisiljena pobjeći iz rodne Latvije 1945.

Neko su vrijeme živjeli kao izbjeglice u Njemačkoj, zatim u Maroku i na kraju u Kanadi, gdje je Vike-Freiberga diplomirala, a potom i doktorirala eksperimentalnu psihologiju. Na Sveučilištu u Montrealu bila je redovni profesor od 1965.

Unatoč svemu, Latvija je ostala duboko u njenom srcu, a na montrealskom je univerzitetu studentima držala kolegij o latvijskog kulturi. Pritom je istraživala tradiciju narodnih pjesama, postavši renomirani stručnjak u spomenutom žanru, ali i uspješan izvođač, zbog čega je nedavno odlučila izdati album.