Slavni dani
409

Bh. vodič se prisjetio Kasparovog nastupa za Šahovski klub Bosna, on mu odgovorio: To je bila čast

I. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bh. turistički vodič Afan Abazović se na društvenim mrežama prisjetio nastupa Garryja Kasparova za Šahovski klub Bosna, a on mu je odgovorio.
"Garry Kasparov, uzastopni svjetski prvak u šahu od 1984. do 2005. (255 mjeseci), nastupao je kao član Šahovskog kluba Bosna iz Sarajeva, predvodeći ga na putu ka tituli evropskog klupskog prvaka 20. novembra 1994. godine u Lionu", napisao je Abazović.

"To je bila čast i nemojte zaboraviti da su moji saigrači iz Bosne odnijeli pobjedu nakon što sam izgubio partiju u polufinalu", odgovorio je Kasparov.

Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter

"Pa dobro, ne događa se baš svaki dan da ti jedan, jedini, veliki Garry Kasparov uzvrati lijepim komentarom na podsjećanje na slavne dane", poručio je Abazović.

On je pratitelje podsjetio da je u finalu 10. Kupa evropskih šampiona igralo osam najboljih, a Bosna je trijumfovala i postala ekipni prvak Evrope. Uspjeh su izborili: Garry Kasparov, Ivan Sokolov, Predrag Nikolić, Zurab Azaimparašvili, Bojan Kurajica, EMir Dizdarević, Smbat Lputjan i Kemal Osmanović.

Kasparov je ovim ččinom dao podršku napadnutoj BiH i njenom narodu i potpuno besplatno bio član jednog od najvećih šahovskih klubova s ovih prostora i višestrukog ekipnog prvaka Evrope. Kasparov je od 19. do 21. jula 1994. bio u posjeti Sarajevu, što je mnogo značilo stanovnicima ovog grada i ostatka zemlje, prvenstveno šahistima. Njegova posjeta je imala odjeka širom svijeta, a jedna od Kasparovovih aktivnosti u Sarajevu je bila simultanka.

"Kao jedna od aktivnosti koje su bile organizirane bila je simultanka na 20 ploča, u kojoj su se šampionu suprotstavili mladi sarajevski šahisti, ali i poneki poznati javni radnici. Kasparov, poznat po nemilosrdnoj igri na sličnim priredbama i tada je bio nadmoćan i protivnike je savladao rezultatom 19,5:0,5. Jedini koji je uspio izvući remi bio je Marko Vešović", naveli su iz Centra za zaštitu i promociju šahovske baštine Bosne i Hercegovine.