Zanimljivosti
0

Berlinski hotel s osjećajem stočne Njemačke

FENA
Četiri sata iza deska recepcije novog berlinskog hotela Ostel pokazuju vrijeme u Moskvi, Berlinu, Havani i Pekingu. Izgleda da je vrijeme, ipak, zaustavljeno prije 1989. godine kada je komunizam još bio ušančen u sve četiri prijestolnice.

Ostel nudi obnovljeni dah bivše Njemačke Demokratske Republike, pozdravljajući putnike s portetima komunističkih lidera koji ukrašavaju zidove, javio je AP.

Dekoracije - izuzev za madrace, čaršafe, klozetske šolje i kupatila - stvarne su, koje su pronašli osnivači hotela Daniel Helbig i Guido Sand s tržnica, od prijatelja, porodica i s eBaya.

Helbig je, međutim, jasno stavio do znanja da se ne zalaže za povratak policijske države.

"Imali smo ideju očuvanja kulture DDR-a, ali mi ne plačemo za istočnonjemačkim režimom", izjavio je Helbig, koji je odrastao u Istočnom Berlinu i iz prve ruke je osjetio ograničenja slobode izražavanja i kretanja.

Njemačka je bila podijeljena u dvije države nakon Drugog svjetskog rata - kapitalistički Zapad i komunistički Istok, a podjela nigdje nije bila aktuelnija nego u Berlinu, gdje su komunističke vlasti izgradile zid kako bi spriječile svoje građane da odlaze. Zid je srušen u 1989., a Njemačka je zvanično ujedinjena u 1990.

Ostel, koji je otvoren za Prvi maj - tradicionalni radnički praznik pod komunizmom - predstavlja širi fenomen poznat kao Ostalgie, fascinaciju životom u bivšoj Istočnoj Njemačkoj. Ostalgie, kao Ostel, izvedenica je njemačke riječi ost - istok.

Ostalgie se prvenstveno usmjerio ka komunističkoj pop kulturi, uključujući zabavne TV programe kao što je "Čovjek od pijeska", uz koji je odrastalo nekoliko generacija, i trabant automobile, istočnonjemačke marke na koju su porodice čekale godinama kako bi imale vlastiti automobil u komunizmu.

Ostel, smješten u staroj zgradi iz komunističke ere, samo nekoliko koraka od Galerije Istočne strane, najdužeg preostalog pojasa Berlinskog zida, nastoji biti što je moguće više autentičniji.

U hotelu se nalaze sobe koje su replike spavaćih soba iz istočnonjemačkih apartmana, po cijeni od oko 50 dolara. Na drugoj strani cjenovnika su spavaće sobe s cijenom 12 dolara po krevetu u Pionirskom kampu gdje se nalaze po dva kreveta u sobi uz spartanske uslove života koji evociraju ljetne kampove Slobodne njemačke omladine, stranačke omladinske organizacije.

Funkcioneri stranke Socijalističkog jedinstva kao što su generalni sekretar partije Erich Honecker i premijer Horsdt Sidermann imaju svoje portrete u većini soba, odajući utisak da je posjetilac pod stalnom prismotrom.

Helbig i Sand planiraju širiti projekt istočnonjemačkih hotela s nizom od osam apartmana za odmor u istočnonjemačkom stilu u blizini Ostela.

Službenica Ostela Liliana Lehmann (25), koja je provela rano djetinjstvo pod komunizmom u Istočnom Berlinu, kaže da je hotel predah od gužve današnje kapitalističke prijestonice.

"Pokušavamo stvoriti osjećaj zajednice. Ovo je kontrast današnjem svijetu", kazala je.

Nostalgija je prevladavala u riječima jednog gosta iz istočnonjemačkog grada Rostocka, koji je napisao u knjizi utisaka: "Sjajno mjesto i brojna sjećanja na ondašnja vremena!"