Prošetali smo gradom
1.8k

Baščaršijom od iftara do sehura: Ulice Sarajeva tokom ramazana "žive" do najsitnijih sati

I. B.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Mjesec ramazan, njegovi dani i noći, donose posebnu atmosferu na ulice gradova. Tako je i sa Sarajevom koje u ovom periodu odiše drugačijom, življom energijom. To se najviše osjeti nakon iftara, kada grad preplave šetači koji sate do sehura koriste za druženje, kafu, sok, kolač, ali i noćne namaze.

Sarajevo je tokom ramazana znatno drugačije u odnosu na druge mjesece, a to se osjeti na gotovo svakom uglu glavnog grada BiH.

Sam post, koji traje od rane zore pa sve do zalaska sunca, znatno mijenja našu svakodnevnicu, a to utječe i na noćni život grada. Bez obzira na godišnje doba i vremenske prilike, promjene su naročito vidljive na Baščaršiji, koja tokom ramazana ne prestaje vrviti od ljudi, što nas uvijek iznova iznenadi.

Ekipa portala Klix.ba prošetala je Baščaršijom u spomenutom periodu i zabilježila dešavanja na ulicama.

Naime, tokom dana, grad je osjetno prazniji, a u prolazu ćete uglavnom sresti turiste koji su tu došli u posjetu, kao i ljude koji se ubrzanim koracima vraćaju kući s posla. S druge strane, potpuno drugačija situacija je navečer, nakon iftara, kada se čini kao da se grad tek probudio, a dan počeo.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Vrijeme poslije iftara, brojne Sarajlije iskoriste za izlazak u šetnju. Ulice su preplavljene ljudima, u baštama kafića se traži mjesto više, a, iako je malo hladnije, redovi se stvaraju i za sladoled.

Pije se kafa, čaj i limunada, jedu kolači, a najviše se raduje razgovoru, tzv. muhabetu u društvu dragih ljudi.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Naravno, muslimani prije svega nastoje izvršiti i svoje dužnosti prema Bogu, a gužve su prisutne i u haremu džamija gdje vjernici, koji su to u mogućnosti, osim na redovne namaze, nakon iftara dolaze i na teraviju - zajedničku molitvu, a kasnije i na noćne namaze, koji se održavaju prije, negdje i poslije sehura.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Tokom ramazana, ukoliko se i iza ponoći zateknete na Baščaršiji, gotovo da ćete se "sudarati" s ljudima, a srest ćete sve generacije - od onih najmlađih do najstarijih. Ovakvo što traje sve do kasnih noćnih sati, kada se vraća kući i priprema za novi dan.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Atmosferi dodatno doprinose i prigodne dekoracije u kojima su ove godine osvanuli Baščaršijski trg i ulica Sarači. Naročito im se raduju djeca, dok se čak i mnogi odrasli ne propuštaju uslikati pored njih.

Ovaj sveti mjesec, koji traje još tokom naredne sedmice, podjednako je važan za muslimane, kao i one koji vijekovima žive u Bosni i Hercegovini čuvajući ramazansku tradiciju.

Mjesec je ovo, između ostalog, kada nastojimo činiti dobra djela, ali i ojačati svoju vezu s Bogom. Naravno, ono što se ne gubi, već naprotiv - jača, su i naše porodične te prijateljske veze, koje tokom ramazana i zajedničkog provođenja vremena, još više dolaze do izražaja.