Zanimljivosti
122

Asistent na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci tvrdi: "Maša i medvjed" učinit će Rusiju velesilom

Klix.ba
Magistar Oleg Soldat, asistent na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci, nedavno je održao predavanje o "Ikonama u ruskoj kulturi", gdje je ove vjerske relikvije povezao sa pravljenjem određenih vrsta oružja iz ruskog arsenala, te ustvrdio da će crtani film "Maša i medvjed" Rusiju ponovo učiniti velesilom.

Naime, Soldat je na skupu u Ruskom kulturnom centru "Ruski mir", koji se nalazi u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS, branio tezu da je specifičan način slikanja ruskih ikona doprinio da bude napravljen i poznati bombarder "Tupoljev 160", koji podsjeća na pticu ili bijelog labuda.

"Taj pristup dizajnu u ruskoj oružanoj tradiciji jeste specifično ikoničan i umjetnički. Zapravo, ruski avioni, a ponekad i puške i samohodne artiljerijske sprave, imaju dizajn koji poštuje oštrinu linije. Kao da je sve naslikao Rubljov u 15. vijeku, a da se ne spominje čuveni ruski tenk T-34, koji je dobio Drugi svjetski rat prvenstveno zbog svog dizajna i profila sa zakošenim linijama. Zbog manje ranjivosti na frontu, to je postao opšti standard najboljih današnjih tenkova", rekao je Soldat, a prenosi Pressrs.ba.

Oblik i filozofija ikone su se, pored oružja, prisutni i u ruskim crtanim i igranim filmovima, plesu, baletu i arhitekturi.

"Recimo, crtani film 'Maša i medvjed' je čisti primjer personalističkog crtića u kojem ne postoji gotovo nijedan kadar gdje sva bića nisu u komunikaciji, svjesni jedni drugih i svih ostalih dešavanja. To je izuzetno zdrav crtić jer je zasićen ikoničnim energijama i koji će, po mom mišljenju, učiniti da Rusija ponovo postane velesila. Naime, čak i mala otuđena Belgija i tamošnja djeca koja komuniciraju jedino sa svojim sladoledom otkupili su franšizu 'Maše i medvjeda', koja ima milijardu gledanja na YuTubeu. Dakle, 'Tom i Jerry' su prešišani i oni ne znaju šta su uzeli jer će ovaj crtić da otopi njihove agresivne natoističke energije. 'Maša i Medvjed' su čista propovijed i misija crtića s ontologijom ikone", istakao je Soldat.