Zanimljivosti
0

Argentinski sud odobrio promjenu spola maloljetnoj osobi

FENA
Sud u centralnoj argentinskoj pokrajini Cordoba prvi put je odobrio da se operacija promjene spola može izvršiti na maloljetnoj osobi. Slučaj se odnosi na 17-godišnjeg mladića po imenu Nati koji želi biti žena, a nakon operacije pod sudskim insistiranjem, Nati će morati ići na savjetovanje.

Odlukom je okončan dugi pravni proces za Natija, koji pati od transseksualnog poremećaja poznatog kao sindrom Harry Benjamina, javio je BBC. Sudija je insistirao da Nati ode na savjetovanje nakon operacije koja će se obaviti u narednih nekoliko dana.

Nati je znala od ranog djetinjstva da je rođena u pogrešnom tijelu. Odluka suda u Cordobi, prva takve vrste u Argentini, znači da će se to sada ispraviti.

Nakon operacije Nati će također biti u stanju da zvanično promijeni ime i da se prijavi za nove dokumente.

"Veoma sam sretna što je moj pravi identitet priznat", kazala je.

Njeni roditelji i prijatelji podržali su 17-godišnjakinju tokom dugog i često mučnog pravnog procesa u kojem su neke odluke bile donijete protiv nje.

Predsjednik argentinske homoseksualne zajednice Cesar Cigliutti bio je među onima koji su joj davali podršku.

"Ne samo da je operacija odobrena nego i nužne promjene u njenom rodnom listu. Ono što je bitno je i neuobičajeno u ovom slučaju je da je Natalie maloljetna - ona još nije navršila 18 godina - i on je postao simboličan za ljude čiji je spolni identitet drugačiji od biološkog", izjavio je Cigliutti.