Pokrenuta istraga
40

Youtuber zbog pregleda iskočio tokom leta i namjerno uništio vlastiti avion

D. B.
Bivši olimpijski snowboarder i youtuber Trevor Jacob je iskočio tokom leta i navodno namjerno dopustio pad vlastitog aviona.

Jacob je poletio i Santa Barbare, a tokom leta se ugasio motor njegovog aviona. Pokušaji paljenja motora nisu uspjeli pa je youtuber odlučio iskočiti i padobranom se spustiti na tlo, dok je njegov avion pao. Sve je snimljeno s nekoliko kamera uključujući selfie stick koji je youtuber nosio.

Video je objavljen na YouTubeu, a vlasti su pokrenule istragu pod sumnjom da je nesreća zapravo namještena kako bi Jacob dobio što više pregleda.

On je poznat na YouTubeu po klipovima koje snima o svojim iskustvima u sportu, kao i avanturama koje je doživio u prošlosti. Trenutno ima više od 130.000 pretplatnika, a video je od 24. decembra skupio više od milion pregleda.

Za namještaljku su ga prvo optužili ostali youtuberi što je bilo vidljivo u komentarima, a nakon 5.000 komentara je Jacob isključio mogućnost komentarisanja. Također, objavio je kraću verziju incidenta.

Osim toga, tvrdio je da uvijek nosi padobran, a pregledom njegovih drugih klipova youtuberi su zaključili da to nije slučaj.

Pored niza detalja koje Jacob nije obbjasnio tu je i činjenica da je Jacob kupio avion mjesec dana prije incidenta te da je letjelici bilo potrebno veće servisiranje. Mnogi smatraju da Jacob uopće nije namjeravao završiti putovanje, nego iskočiti i namjerno dopustiti pad i uništenje aviona.

Instruktor Bob Perry je kazao da je čudno što je youtuber odlučio iskočiti iz aviona umjesto da pokuša sigurno sletjeti, a u videu je prikazano i kako Jacob ide prema mjestu pada aviona umjesto na sigurnu lokaciju. Također, The Drive je saopćio da je drugi youtuberov avion kružio iznad mjesta nesreće nekoliko dana ranije.

Olupina uništenog aviona je iz šume izvučena helikopterom.

Istraga je u toku, a rezultati bi se mogli znati tek za godinu dana.