"Znam kako dišeš"
40

U Veneciji premijerno prikazana nova serija Jasmile Žbanić, ekipa nagrađena aplauzom i ovacijama

N. O.
Jasna Đuričić, Lazar Dragojević i Jasmila Žbanić
Jasna Đuričić, Lazar Dragojević i Jasmila Žbanić
Sinoć je u sklopu glavnog programa jubilarnog 80. Filmskog festivala u Veneciji održana premijera serije "Znam Kako Dišeš", koja je nastala u produkciji Deblokade i BH-Content Laba.

Direktor festivala gosp.Alberto Barbera je publici predstavio ekipu filma: glavne glumce Jasnu Đuričić i Lazara Dragojevića, scenaristicu Elmu Tataragić, reditelja Alena Drljevića, producenta ispred BHContent Laba Sedina Kahrimana i kreatore serije Jasmilu Žbanić i Damira Ibrahimovića.

Reakcije publike nakon prikazivanja su bile izuzetno emotivne, ljudi nisu napuštali salu, a ekipa je nagrađena emotivnim i dugim ovacijama.

Iako nije običaj da neki od najvećih svjetskih magazina pišu kritike za serije (nego samo za filmove) nakon festivalskog prikazivanja, jedan od najprestižnijih Deadline magazine je odmah nakon prikazivanja izašao sa jako pozitivnom kritikom.

"Serija 'Znam Kako Dišeš' duboko zaranja u razlike stvorene klasnim podjelama, što je pitanje koje odjekuje globalno. Serija izvanredno istražuje tragedije koje proizilaze iz duboko ukorijenjenih nejednakosti u društvu. Međutim, u svojoj srži, serija se dotiče porodičnih tema i međusobnih odnosa. Ističe ideju da je život slojevit, i često nas ostavljaja u konfrontaciji s činjenicom da možda ne poznajemo svoje voljene onako dobro kako smo mislili. Ova poruka postaje gotovo zastrašujuće otkriće za one koji su se suočili sa složenosti ljudskih odnosa", naveli su.

Svjetski distributer serije je njemačka "Beta films" koji su prezadovoljni interesom svjetskih platformi i TV stanica za prikazivanje serije.

Damir Ibrahimović iz Deblokade smatra da je ovo veliki uspjeh za produkcijsku kuću i bosanskohercegovačke filmske radnike te potvrda da je kompanija BH Telecom napravila izuzetno uspješan i svjetski proizvod; BH content LAB.

Ovo je prvi put da je jedna TV serija sa ovih prostora svoju svjetsku premijeru doživjela u sklopu Venecija Film Festivala. Ono što daje dodatni značaj jeste da je pored naše serije prikazana samo još jedna serija iz cijelog svijeta. Serija će našoj publici premijerno biti prikazana u oktobru