Sve o svemu
19

U Sarajevu predstavljen Atlas svijeta autora Suvada Osmanagića

Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U srijedu je održana promocija Enciklopedijskog i statističkog atlasa svijeta autora Suvada Osmanagića, a sala je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. U njemu je obuhvaćeno svih 208 država i samoupravnih teritorija svijeta.

Osim što ispunjava glavne funkcije atlasa, ovo je enciklopedijska i statistička zbirka koja sadrži podatke o društvenim, privrednim, geografskim, statističkim i kulturološkim pojedinostima svake države. Statistički podaci ovog atlasa su prikupljeni iz izvora koji prikazuju najnovije podatke između ostalog, o strukturi stanovništva po godinama, etničkom sastavu stanovništva, njegovoj vjerskoj pripadnosti, organizaciji vlasti i teritorijalnoj podjeli svake od država i samoupravnih teritorija.

Promotori su istakli pozitivna mišljenja o ovom djelu i autoru. Diplomata i historičar Slobodan Šoja godinama je radio kao profesor i ambasador BiH u Francuskoj i istakao je da su u toj zemlji na ovakvim projektima izrade atlasa učestvovale brojne institucije i autori, te da je fasciniran da je jedan autor uspio obaviti posao jednake kvalitete kao poijedinac i napisati ovako stručno djelo.

Uključuje i najnovije podatke o iznosu bruto domaćeg proizvoda (BDP) svake zemlje kao i podatke o BDP-u po glavi stanovnika, važnijim izvorima prihoda svake od država, broju radne snage i njenom rasporedu po strukturama, zatim stopi nezaposlenosti, industrijskog rasta, omjeru uvoza i izvoza i prirodnom priraštaju.

Po prvi put u jednom ovakvom atlasu našli su se i podaci o zaposlenosti mladih u dobi 15-24 godine po spolnoj strukturi, kao i podaci o članstvu svake zemlje u međunarodnim organizacijama. Zajedno sa podacima o vremenskim zonama i međunarodnim pozivnim brojevima, ovaj atlas predstavlja kvalitetan i koristan priručnik za svakoga ko ima namjeru detaljno upoznavati svaku od zemalja svijeta ili u slučaju kada u neku od njih namjerava putovati.

Autor je želio čitaocu na jednom mjestu omogućiti sveobuhvatan prikaz svih zemalja svijeta, stoga je pri njegovom kreiranju upotrebljen pojedinačni pristup svakoj od njih, na način da je detaljno opisan geografski položaj zemlje, susjedne zemlje sa kojima graniči ali i detaljan prikaz geomorfoloških karakteristika zemlje, njene klime, biljnog i životinjskog svijeta koji u njoj živi i specifičnosti po kojima je poznata.

Pruža i podatke o važnijim historijskim, kulturnim i društvenim informacijama svake od država. Detaljno je opisana privredna i ekonomska struktura zemlje, koje su industrije zastupljene, stepen industrijskog razvoja kao i prirodna bogatstva kojima zemlja obiluje, a koja imaju direktni uticaj na njen rast i razvoj.

Svrha ovog atlasa je da čitaocima, na jednom mjestu, korištenjem najnovijih i najpouzdanijih podataka, uz studiozan, naučni pristup obezbijedi najbolji pregled i upoznavanje sa svijetom u kojem živimo, tako što pruža činjenice i tačne, nove informacije o svakom od značajnih socijalnih, ekonomskih, privrednih, političkih, kulturnih i geografskih aspekata za svaku od zemalja svijeta pojedinačno, što ga čini nezaobilaznim izvorom znanja za sve koji se žele usavršavati ali i saznati nešto novo.

Ovaj enciklopedijski i statistički atlas svijeta je moderan i najsveobuhvatniji postojeći atlas za školu, kuću i kancelariju.