Knjiga o grupi Duran Duran
0

"Slava nas je zamalo ubila"

Sarajevo-x.com
U toku osamdesetih bili su jedna od najvećih grupa, po popularnosti odmah iza Beatlesa, ali, kako to obično biva, druga strana medalje sakrivala je sasvim drugačiju priču. Ovo je u svojoj brutalno iskrenoj knjizi otkrio Andy Taylor, član benda Duran Duran.

Čudi me da niko iz grupe nije završio mrtav, piše gitarista Andy i objašnjava: Ne samo zbog alkohola i droga, već i zbog nevjerovatne brzine zbog koje se nikad ne zaustaviš da pogledaš štetu koju ti može napraviti.

Bob Geldof u decembru 1984. imao je velike planove za njih. Najavljivao je da će im organizovati "nešto veliko" što još nije viđeno. Jedini ste britanski bend koji bilježi ikakvu prodaju u Americi, rekao im je.

Andy priznaje da nije bio veliki fan Geldofa u to vrijeme. Smatrao je da je on samo pričljivi irski pjevač čiji bend nije mnogo postigao, ali ste se morali diviti njegovoj predanosti.

Član grupe Duran Duran piše i to kako je zbog 'partijanja' morao nositi šešir kako bi sakrio svoj grozan izgled.

Daily Mail prenosi dijelove knjige u kojem toji da je Andyjev kolega iz benda Simon Le Bon imao dvije velike strasti - jedrenje i svoju buduću suprugu, modela Yasmin Parvaneh te je izgledao nadmen i rastrzan. U međuvremenu je bubnjar benda Roger Taylor postao agorafobičan. Prirodno je bio stidljiva osoba i konstantni pritisak javnosti i česta putovanja za njega bila su previše. Prolazio je kroz privatni pakao, piše Taylor.

Klavijaturista Nick Rhodes zaglavio je u nesretnom braku koji je kasnije i okončan, a imao je i problema sa finansijama.

John Taylor bio je u opasnosti da se polako ubije drogama.

Andy priznaje da je i sam bio blizu nervnom sloma zbog stresnog "ludog života" te je uzimao i kokain. Piše da je skoro izgubio svoju suprugu Tracey, stilisticu benda s kojom se vjenčao 1982. godine.

"Ako nastavimo ovako, umrijet ćemo. Možda od droga, možda od alkohola, možda u saobraćajnoj nesreći ili nečemu drugom. Koliko puta nam se nešto loše treba desiti prije nego prestane."

Njegova predviđanja obistinila su se samo nekoliko mjeseci kasnije nakon Simonove saobraćajke.

  1. Roger je najavio povlačenje zbog iscrpljenosti, ali su Simon i Nick željeli nastaviti sa radom na novom albumu. Govorili su kako je Andy oduvijek želio biti glavni na sceni ili nije bio zadovoljan. Kad je otišao, zamijenili su ga Warrenom Caccurullom.

Ovaj i mnogi drugi događaji opisani su u knjizi "Wild Boy: My Life In Duran Duran" Andyja Taylora koja će se u prodaji naći u sljedeći četvrtak.