Showbiz
26

Zaostavština Marilyn Monroe na aukciji: Torba, ruž, pismo iz psihijatrijske ustanove...

Klix.ba
Stvari koje su pripadale američkoj glumici Marilyn Monroe bit će prodate na aukciji, a među njima je i pismo koje je Monroe napisala dok je boravila u psihijatrijskoj ustanovi.

Aukcijska kuća Julien’s Auction House iz Los Angelesa na prodaju stavlja zaostavštinu Marilyn Monroe, a među njima su krzneni kaput, dijamantni ručni sat, neseser sa posudicom za puder, torbica od aligatorove kože, Phillip Morris cigarete, korišteni Revlonov ruž za usne, te nekoliko privatnih pisama.

Aukcija će biti održana 19. i 20. novembra u Los Angelesu.

Na aukciji će se pronaći i privatna pisma koja je Marilyn Monroe pisala svom psihijatru dr. Ralphu Greensonu, koji ju je liječio dok je boravila na Payne-Whitney klinici.

Jedan kratak period 1961. godine, glumica je bila smještena na psihijatrijsku kliniku, a u pismu je opisala svoje teško iskustvo u ovoj ustanovi.

U jednom od svojih privatnih pisama, Monroe piše:

"Mislim da sam se uvijek užasavala činjenice da budem nečija žena, budući da me život naučio da niko zapravo nije u stanju iskreno voljeti nekog".

Svi predmeti sačinjavaju vremensku kapsulu i djelić života legendarne ikone koja je postala univerzalnim seks simbolom, a koja je preminula 5. augusta 1962. godine nakon predoziranja tabletama u svom domu u Hollywoodu.

Imala je 36 godina.

Godinama je smrt Marilyn Monroe bila tema medija, a pisalo se kako je glumica imala dosta psihičkih poteškoća, patila od manične depresije, te moguće i paranoidne shizofrenije, od koje je bolovala i njena baka.

Na aukciji će biti prodale i sandale sa potpeticom koje je Monroe nosila u svojim ranim manekenskim danima, kao i neke stvari koje su pripadale njenom drugom mužu, Joeu DiMaggiju.