U 71. godini
1

Umrla rediteljica Nora Ephron

Klix.ba
Nora Ephron
Nora Ephron
Legendarna holivudska scenaristica i rediteljica Nora Ephron je preminula u 71. godini.

Glasine o njenom lošem zdravlju su se počele širiti u utorak, a neki su čak nagađali da se bori sa rakom. Ephron je umrla od komplikacija nastalih zbog mijelodisplazije, krvnog poremećaja koji joj je dijagnosticiran prije šest godina, piše The Washington Post.

Nora Ephron, najstarija od četiri sestre, je rođena u New Yorku. Oba roditelja su joj bili scenaristi. Kada je imala četiri godine, porodica se preselila na Beverly Hills.

Iako je voljela film od malih nogu, Ephron je diplomirala na političkim naukama na koledžu Wellesley u Massachusettsu. Kratko je stažirala u Bijeloj kući za vrijeme mandata predsjednika Johna F. Kennedyja ranih 1960-ih godina. Radila je i kao reporter za New York Post, a pisala je i za Esquire i The New York Times.

Njena filmska karijera je počela 1980-ih godina, kada ju je afera njenog drugog muža Carla Bernsteina sa Margaret Jay, premijerovom kćerkom, inspirisala da napiše roman "Heartburn", koji je 1986. godine adaptiran za filmsko platno.

Nakon toga je napisala nagrađivani scenarij za film "When Harry Met Sally", u kojem su glumili Meg Ryan i Billy Crystal.

Prvi film je režirala 1992. godine, a 1993. je režirala film "Sleepless in Seattle".

Sa svojim trećim mužem Nicholasom Pileggijem ima dva sina, Jacoba i Maxa.