Nova knjiga otkriva
0

Švedski kralj se provodio s modelima u klubovima srbijanskih mafijaša

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Knjiga "Carl XVI Gustaf - kralj protiv svoje volje", objavljena u Švedskoj, digla je mnogo prašine nakon što se saznao njen sadržaj. Na 340 stranica navode se detalji iz privatnog života sada 64-godišnjeg kralja, pa tako i afera sa pjevačicom i ludi provodi u noćnim klubovima srbijanskih mafijaša.

U knjizi stoji da je kralj prije desetak godina bio u vezi sa Camillom Henemark, pjevačicom nigerijskog porijekla iz rock benda "Army of Lovers". Kraljica Silvia za ovu aferu navodno je znala.

"Kralj je ponekad izgledao kao zaljubljeni školarac, a jednom prilikom je govorio o tome kako će njih dvoje zajedno pobjeći na izolovani egzotični otok", navode autori. "Henemark) je bila uplašena da će postati najomraženija žena u Švedskoj ako se sazna za njenu vezu sa kraljem."

Carl XVI Gustaf na tron je stigao 1973, kad mu je bilo 27 godina. Na konferenciji za medije knjigu je nazvao hajkom na njega, ali nije negirao aferu.

"Knjigu sam dobio jučer kasno poslijepodne, tako da još nisam imao vremena da je pročitam. Ne mogu komentarisati kad je još nisam pročitao", rekao je. "Vidio sam nekoliko naslova koji nisu tako lijepi. Razgovarao sam sa svojom porodicom i kraljicom. Mi ćemo okrenuti stranicu i nastaviti dalje jer, kako sam ja razumio, ovdje je riječ o stvarima koje su se davno dogodile."

Novinare je zamolio da kraljevsku porodicu ostave na miru jer imaju "obaveze koje moraju ispuniti" i puno posla skoro svakog dana. Henemarkovu je advokat savjetovao da ne daje nikakve komentare.

U knjizi, koju potpisuje više autora, između ostalog se navodi i to da su agenti švedske tajne službe vršili pretres kuća žena povezivanih s kraljem i da su oduzimali fotografije i negative koji bi ga mogli osramotiti.

Opisane su i divlje zabave na kojima su kralj i bliski saradnici s modelima uskakali u jacuzzije u noćnim klubovima čiji su vlasnici bili mafijaši iz Srbije, prenosi "Telegraph".

"To su bile djevojke koje je kraljeva družina naručivala", tvrde tri autora, koji se bave istraživačkim novinarstvom.

Knjiga se u prodaji pojavila u četvrtak ujutro, a samo nekoliko sati kasnije u knjižarama u Štokholmu bilo ju je nemoguće pronaći.

Izdavači već planiraju štampanje dodatnih 20.000 primjeraka.

Glasine o kraljevom razuzdanom privatnom životu već godinama se mogu čuti u Švedskoj, ali su tamošnji tabloidi odbijali da pišu o toj temi. Knjiga je pokrenula debatu i o slobodi medija.

Ove godine princ Carl Philip privukao je pažnu medija vezom sa glamuroznim modelom, 25-godišnjom Sofijom Hellqvist, koja je pozirala u toplesu sa pitonom omotanim oko tijela.