Showbiz
0

Sud donio odluku u korist Michaela Douglasa i Catherine Zeta-Jones

Klix.ba
Bio je to savršen završetak za glumicu <b>Catherine Zeta-Jones</b> i njenog muža <b>Michaela Douglasa</b> - londonski sud je odlučio da magazin <i>Hello!</i> nije imao pravo objaviti fotografije s njihovog vjenčanja.

Magazin Hello! je u novembru 2000. godine objavio slike sa vjenčanja Catherine i Michaela, bez njihovog dopuštenja. Catherine, koja je nedavno osvojila Oscara za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu Chicago, izjavila je da se osjećala 'uništeno' zbog objavljivanja slika. Slike su snimili paparazzi koji su se uspjeli ušuljati na vjenčanje vrijedno 2 miliona dolara u hotelu Plaza u New Yorku.

U svojoj presudi se sudac John Lindsay složio sa bračnim parom Douglas u tome da im je nanesena šteta. Međutim, umjesto da se složi sa njihovom tvrdnjom da je engleski tabloid narušio njihovu privatnost, sudac je izjavio da je magazin Hello! prekršio komercijalna prava ovog događaja i da objavljivanje slika nije urađeno s dobrom namjerom. Sudac Lindsay kaže da će se vrijednost odštete koju Hello! mora platiti odrediti kasnije.

33-godišnja Catherine i njen 58-godišnji muž, koji traže 820 000 dolara odštete od magazina, bili su oduševljeni presudom. "Veoma cijenimo odluku suda koji je prepoznao da je ovaj magazin prekršio osnovne principe – a to je da svaka osoba ima pravo na svoju privatnost i da se smije zaštiti od pretjeranog miješanja medija u život.", izjavili su njih dvoje.

Catherine i Michael su također dobili 1,6 miliona dolara od engleskog tabloida OK, koji je zapravo rival magazinu Hello!, kad su njihovim fotografima dali exkluzivno pravo pristupa ceremoniji vjenčanja. Oni tvrde da su ta prava prodali kako bi kontrolisali pritisak medije i zaštitili njihove goste od nametljivih novinara. Međutim, Hello! je svoje suparnike prestigao tako što su se na njihovim stranicama tri dana prije objavljivanja exkluzivnih slika u magazinu OK, našle amaterske slike dvojice freelancera koji su se ušuljali u hotel na vjenčanje kojem je prisustvovalo više od 350 gostiju, uključujući Stevena Spielberga, Jacka Nicholsona i Meg Ryan. Bračni par je tužio Hello! ne samo zbog narušavanja privatnosti, nego i zbog gubitka novca od prava na fotografije i potencijalne štete njihovoj reputaciji zbog lošeg kvaliteta fotografija.

Ovo suđenje, koje je zapravo bilo medijski cirkus, trajalo je šest sedmica. Catherine kaže da je bila posebno uvrijeđena jednom fotografijom na kojoj joj Michael trpa tortu u usta – rekla je da na toj slici izgleda užasno i da bi to moglo ugroziti njenu budućnost u Hollywoodu koji veoma drži do imidža.

Pošto su pobijedili na sudu, Catherine i Michael se sada mogu radovati nečemu mnogo ljepšem: njihovo drugo dijete se treba roditi svakog časa. Valjda se paparazziji neće ušuljati i u porođajnu salu...