Sud u Tel Avivu
1

Slavna manekenka Bar Refaeli i njena majka osuđene za utaju poreza

E. Sk.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelsko pravosuđe osudilo je slavnu manekenku Bar Refaeli na devet mjeseci društveno korisnog rada i izreklo joj novčanu kaznu u iznosu većem od 600 hiljada eura zbog utaje poreza.

Atraktivna manekenka osuđena je 20. jula zbog davanja lažnih izjava o razdobljima boravaka u inostranstvu kako bi izbjegla izraelske poreze.

Ona se izjasnila krivom u okviru sporazuma o kazni koji predviđa devet mjeseci društveno korisnog rada i isplatu od 610.000 eura, kao i naknadu za zaostali porez.

Sporazum je potvrdio sud Tel Aviva, piše ABC News. Izraelski državljani koji borave u inostranstvu nisu obavezni prijaviti svoje prihode izvan zemlje. Ali tamošnje vlasti optužuju manekenku i njenu majku za prijavu fiktivnih boravaka u inostranstvu kako bi iskoristile rupu u izraelskom zakonu i platile manje poreza.

Njena majka Tzipi Refaeli, koja se također izjasnila krivom i pregovarala je o kazni, osuđena je na 16 mjeseci društveno korisnog rada uz plaćanje zaostalog poreza.

Bar Refaeli će započeti služenje kazne 21. septembra. Inače, manekenka je prvi put bila uhapšena u decembru 2015. godine.

Ljepotica koja je svojevremeno bila u vezi s glumcem Leonardom DiCaprijem izazvala je kontroverzu kada je izbjegla da odsluži dvije godine obaveznog vojnog roka tako što se udala za prijatelja svoga oca, a zatim se od njega razvela.

Ovom presudom završen je višegodišnji sudski proces.