Global Sports Forum u Barceloni
0

Ronaldo najpametnije koristi Facebook i Twitter

Sarajevo-x.com
Cristiano Ronaldo (Foto: Reuters)
Cristiano Ronaldo (Foto: Reuters)
Zvijezda Real Madrida Cristiano Ronaldo je sportista koji na najpametniji način koristi prednosti društvenih mreža kao što su Facebook i Twitter, ocijenjeno je na godišnjem forumu Global Sports u Barceloni. Nogometaš koji, pak, ne zna iskoristiti mogućnosti napredne tehnologije je Wayne Rooney.

Na trećem godišnjem forumu Global Sports o prednostima društvenih mreža diskutovali su Facebookov voditelj međunarodnog poslovnog razvoja Christian Hernandez i ragbi zvijezda Jonah Lomu.

Naime, društvene mreže danas koriste brojni sportisti kako bi stalno bili u kontaktu sa svojim obožavateljima, iako to nije uvijek pametan potez. Podsjetimo, u januaru je kažnjen Ryan Babel, bivši igrač Liverpoola, koji je nakon poraza od Manchester Uniteda na Twitteru postavio fotografiju suca utakmice Howarda Webba u dresu "crvenih vragova".

No, ipak neki sportisti pametno koriste sve mogućnosti koje društvene mreže nude, a prema mišljenju stručnjaka najpametnije to čini Cristiano Ronaldo.

On se medijima obraća putem svog profila, a obožavateljima omogućava da ga bolje upoznaju dajući im informacije i o svom privatnom životu.

"Cristiano Ronaldo je sportista koji najpametnije koristi društvene mreže i sam sebe promoviše. Svi se sjećaju kada je na svom profilu na Facebooku objavio prvu fotografiju svog djeteta", kazao je Hernandez, prenose strani mediji.

On je dodao da su među klubovima koji koriste društvene mreže na najbolji mogući način Real Madrid, Barcelona i Manchester United.

Voditelj debate je također kriitikovao Waynea Rooneya, napadača Manchester Uniteda, istakavši da on nema baš najbolju interakciju sa svojim obožavateljima na društvenim mrežama, jer stranicu ne vodi on, već njegovi fanovi ili glasnogovornici.

"Među onima koji najlošije koriste mogućnosti koje nude društvene mreže su sportisti čije stranice drugi uređuju, kao što je naprimjer Wayne Rooney. Njegovi obožavatelji ne dobijaju ono što žele čuti", rekao je Hernandez.

Ragbi zvijezda Jonah Lomu, kazao je da je on aktivni korisnik društvenih mreža i da on svoje obožavatelje usrećuje objavljujući svoje komentare.

"Ja sam online skoro 24 sata. Spavam jako malo. Obožavatelji uvijek žele saznati više o vama i ja im to omogućavam", kazao je Lomu.

Na forumu je također istaknuto da klubovi i sportisti teže ka tome da privuku što više obožavatelja na svoje stranice na društvenim mrežama. Nedavna studija je pokazala da tek 15 posto obožavatelja posjećuje zvanične stranice klubova ili sportista na Facebooku, a samo devet posto njih prati svoj najdraži tim ili omiljenog igrača na Twitteru.