Zbog američke potjernice
0

Roman Polanski uhapšen u Švicarskoj

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Švicarska policija uhapsila je danas slavnog reditelja Romana Polanskog, koji je prije više od 30 godina pobjegao iz SAD-a gdje mu se sudilo zbog krivičnog djela seks sa maloljetnicom.

Vijest o hapšenju potvrdili organizatori filmskog festival u Zurichu gdje je poljski reditelj trebao primiti nagradu za životno djelo.

Oni su kratko saopćili da Polanski zadržan u policijskoj stanici, a njegov pritvaranje ima veze sa američkog potjernicom iz 1978. godine. Policija nije željela potvrditi niti demantirati ove navode

Polanski je priznao da je imao nezakoniti seksualni odnos sa 13-godišnjom Samanthom Geimer, ali je napustio zemlju prije izricanja presude. Poznati poljski reditelj ipak je tražio da se slučaj protiv njega poništi, te da bude saslušan van suda u LA-u.

Sudija američkog suda u maju ove godine zvanično je odbacio njenovu molbu, te je poručio da Polanski lično mora doći u SAD kako bi podnio zahtjev. On s druge strane nema namjeru da kroči na američko tlo, jer bi u tom slučaju odmah bio uhapšen. On zadnjih 30 godina nije dolazio u SAD, a izbjegavao je i snimanje filmova u Velikoj Britaniji jer se bojao izručenja.

Nagradu Oscar koju je dobio za film "Pianist" umjesto njega preuzeo je glumac Harisson Ford.

Oranizatori festivala u Zurichu kazali su kako su 'šokirani i užasnuti' njegovim pritvaranjem, ali da neće odustati od prikazivanja njegovog rada na ceremoniji dodjele nagrada.