Smatra da je ugrožen
16

Princ Harry izgubio sudski spor, neće dobiti kraljevsku zaštitu

L. R.
Princ Harry (Foto: EPA-EFE)
Princ Harry (Foto: EPA-EFE)
Princ Harry izgubio je sudski spor protiv odluke britanske vlade da mu se oduzme zaštita koju finansiraju porezni obaveznici nakon što je napustio kraljevsku dužnost.

Naime, Harry je pokrenuo pravni postupak protiv Ministarstva unutrašnjih poslova nakon što su u februaru 2020. godine odlučili da mu više neće biti pružen isti stepen zaštite kada je u zemlji.

Britanska novinska agencija PA Medija je objavila da su Harryjevi advokati tokom saslušanja u decembru tvrdili da odluka znači da je on "izdvojen" i tretiran kao "manje vrijedan".

Također, njegovi advokati su tada naveli to što niko nije razmotrio utjecaj na reputaciju princa Harryja, koji živi sa suprugom Meghan u Kaliforniji od jula 2020. godine odnosno nakon njihove odluke da se povuku s dužnosti starijih članova kraljevske porodice.

Međutim, sud je presudio da je odluka bila opravdana i "nije nepravedna". Ipak, glasnogovornik princa Harryja naveo je da će princ podnijeti žalbu. Njegov glasnogovornik naveo je da Harry ne traži povlašteni tretman već poštenu primjenu pravila koje organizuje osiguranje za kraljevsku porodicu.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je za CNN da im je drago što je sud odlučio u korist stajališta Vlade u ovom slučaju i da sada pažljivo razmatraju sljedeće korake.

Princ Harry ranije je govorio o sigurnosti svoje porodice, često uspoređujući tretman svoje supruge s onim s kojim se suočavala njegova majka Diana. Pokojna princeza od Walesa umrla je 1997. godine nakon što je zadobila ozljede prilikom sudara u Parizu.