Reditelju odbijen zahtjev
0

Polanski se ipak mora pojaviti na sudu u LA-u

Sarajevo-x.com
Vrhovni sud u Los Angelesu odbio je zahtjev filmskog reditelja Romana Polanskog da bude saslušan van Sjedinjenih Američkih Država radi odbacivanja optužbi za silovanje trinaestogodišnjeg djevojčice Samanthe Geimer prije više od 30 godina.

Polanski je priznao da je imao nezakoniti seksualni odnos sa maloljetnicom 1977. godine, ali je napustio zemlju prije izricanja presude. Poznati poljski reditelj traži da se slučaj protiv njega poništi, te da bude saslušan van suda u LA-u.

Sudije Vrhovnog suda u Los Angelesu, koje je advokat Romana Polanskog optužio za pristrasnost, odbile su njegov zahtjev te je slučaj vraćen na ovaj sud.

Sedamdesetpetogodišnji filmski reditelj živi u egzilu u Francuskoj i već 30 godina nije kročio na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država. Čak izbjegava snimanja u Velikoj Britaniji jer se boji da će ga britanske vlasti izručiti SAD-u.

Zbog straha od hapšenja, 2002. godine glumac Harrison Ford umjesto njega preuzeo je nagradu Oscar koju je Polanski dobio za film 'Pijanist'.

Samantha Geimer, s kojom je reditelj imao seksualni odnos, sada ima 45 godina i traži da se odustane od slučaja koji se vodi protiv njega. Odluku suda da se Polanski mora lično pojaviti na sudu u Los Angelesu ako želi da se poništi slučaj nazvala je 'okrutnom šalom'.